Fattiga riddare – mitt bästa recept för brunchen
En riktigt bra brunch innehåller alltid något sött efter äggrätter och salt sovel. Våfflor, plättar eller detta enkla recept på Fattiga riddare passar perfekt. De funkar så klart lika bra till frukost! Servera med socker, kanel OCH sylt.
Gå till receptI min ungdom var jag ganska ofta barnvakt åt mina kära nevöer August och Felix. Systersönerna önskade sig Fattiga riddare till frukost och de tyckte att moster Malins recept slog mammas och pappas. WOOOOP! Vilken seger. Tricket är att göra en tjockare pannkakssmet och steka i mycket smör så att det bildas en rejäl pannkaka runt brödet.
Nu är syskonbarnen vuxna men nu när Felix kommer på brunch i stugan så får jag ändå för mig att göra Fattiga riddare. Det måste vara flera år sedan jag gjorde det? Det visar sig att han själv alltid lagar det när han har brunch med sina kompisar. Åh så fint! Och så gott! Ibland glömmer jag själv bort gamla favoriter.
Tricket är tjockare smet och massa smör att steka i
Jag gör tjockare smet än till pannkakor och låter smeten stå och svälla en stund. Jag skivar det vita brödet från bageriet (Lilla Bagis) tunt och doppar det i rejält med smet. Mycket smör i stekpannan och näst högsta värme på plattan. Låt smöret brynas ordentligt innan du lägger i brödet.
Jag serverar mina riddare med strösocker, kanel och hallonsylt. Maken vill ha lönnsirap och jag älskar vispad grädde, men nu får vi ta det vi har i stugan. Efter stekta korvar, bacon, äggröra, mackor och grönsaker sitter det alltid fint med något sött. Testa mitt enkla recept på Fattiga riddare. Det är SÅ GOTT!
Vad är skillnaden på Fattiga riddare och Rika riddare?
Och vill jag verkligen ge mig in i detta träsk, där jag är dömd att misslyckas och få en drös arga mail om hur det egentligen ligger till? Ja, varför inte? Enligt vissa är det bara brödet som skiljer sig åt. I fattiga riddare använder man vitt formbröd och i Rika riddare är det istället skivor av vetebrödslängd med kanel och socker eller äppelmos i.
Andra hävdar att rika riddare görs genom att man brer en fyllning på vetebrödet, till exempel med mandelmassa. Man lägger sedan ihop två skivor och gratinerar i ugnen, eller doppar i pannkakssmet och steker i smör.
Det finns en uppsjö olika recept på Rika riddare, det ena krångligare än det andra. Men jag vill hävda att Fattiga riddare är ännu godare. Det finns en sälta i det vita brödet som blir helt perfekt ihop med pannkakssmet och smör. Sylt, kanel och socker till gör detta till en klar vinnare bland mina åsiktsstarka smaklökar! Och de brukar ha rätt.
Fattiga riddare
Ingredienser
- 4 skivor vitt formbröd
- 1,5 dl mjölk
- 2 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk socker
- 50 gram smör
Till servering:
- strösocker
- kanel
- sylt
Instruktioner
- Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg, salt och socker till en jämn smet och ställ åt sidan.
- Hetta upp en stekpanna och bryn hälften av smöret.
- Ha näst högsta temp på spisplattan.
- Doppa brödskivorna i rejält med smet. Lägg i pannan. Stek två åt gången.
- Hetta upp resten av smöret och stek de andra två skivorna.
- Servera Fattiga riddare med kanel och socker plus sylt och eventuellt vispad grädde.