Tres – ny mexikansk krog i Hammarby Sjöstad
ÄNTLIGEN! Har restaurangen Tres öppnat i Hammarby Sjöstad. Som jag har längtat. Nu har jag och maken testat den och här är mina tankar kring Tres – A Mexican love affair.
Efter en riktigt svettig dag i bageriet när jag hjälpt till att stänga caféet kommer maken och hämtar mig med bilen. Jag har noll lust att ställa mig vid spisen och är redan hungrig som en galning. Vi bestämmer oss kvickt för att testa den nya mexikanska restaurangen som öppnat i Hammarby Sjöstad.
I lokalen på hörnan i Sickla udde låg tidigare en vietnamesisk krog som vi besökte två gånger. Vi var inte missnöjda med maten men det gav tydligen inte mersmak för då hade vi varit där fler gånger. Jag älskar ju vietnamesisk mat.
Äntligen har Tres öppnat i Hammarby Sjöstad
Jag blev svinigt glad då jag såg att det skulle bli mexikanskt istället. Men länge, länge fick vi bara läskas av ”Opening soon”-skyltar. Men när är soon egentligen? Undrade vi. Nu är det soon! Sedan cirka en månad tillbaka har Tres haft öppet och tycks redan ha något av ett stammisklientel.
Menyn är laddad med olika tacos och tostadas (hårda tacos) plus smårätter och tillbehör. Det finns ett fiffigt barnpaket och som dessert kan du välja på churros och sorbet.
Men var finns Sangrita?
Drinklistan bjuder på många sorters tequiladrinkar, vin, öl, soda och fin-tequila på cl. Tyvärr ser jag ingen sangrita (tomatjuice, pressad apelsin, pressad lime, tabasco, salt) på menyn men det ska jag fråga om när jag är på Tres nästa gång. Sangrita är en alkoholfri liten shot som man dricker tillsammans med sin fina tequila.
Jag har ännu inte testat någon av Tres drinkar men det får det väl bli ändring på vad det lider. Jag och maken testar de flesta tacos och tostadas. De kommer in relativt snabbt och är arbetade små rätter. Vi tar in sex olika och delar på alla.
Alla tacos mår bra av extra salsa
Tostadas serveras med svarta bönor och svamp, svarta bönor och räkor. Båda är goda och smakrika även om det är burkräkor. Bland de tacos vi tar in vinner långkokt fläskkarré och chipotlekokt kyckling över strimlad entrecôte och kyckling med ananas och chorizo.
Entrecôten är lite seg och kycklingen med ananas är inte tillräckligt tuggig. Men smakerna är det inget fel på. Två salsor piggar också upp. Den ena mera syrlig och mellanstark, den andra krämig och het. Så man behöver bara lite av den. Båda salsorna är riktigt bra och alla tacos och tostadas mår bra av extra sås.
Fläskkarrén är underbart mustig, chipotlekokta kycklingen likaså. Och här på Tres serveras tacos exakt som jag vill ha dem, lite tortilla och massa fyllning. Helt omöjliga att äta med grace. Perfekt! Det står också bestickställ och servetter plus våtservetter på varje bord.
Salsa med kaktus – nopales
Jag går tillbaka till Tres med kollegan Eva från bageriet och testar även Nopales, en salsa på kaktus som serveras med totopos, majstortillachips. Helt ok men här kunde man haft lite mer sting av chili och lite mer koriander.
Jag träffar en kompis på tvärbanan som redan hunnit vara här många gånger. Han säger att det är lite ojämnt vad maten beträffar. Som att de ibland inte hinner med om det är för många gäster. När jag är där första gången är det ganska många gäster men de tacos vi får är ändå mycket bra och välgjorda. Men jag litar på min vän som har bra koll på mat.
Jag har alltså bara besökt Tres två gånger och båda gångerna varit nöjd med både service och mat. Jag kommer att komma hit fler gånger. Det finns fortfarande flera saker jag inte testat. Till exempel den rätt min vän tycker är godast på menyn: Birria, stekta majstortillas med smält ost och långkok på högrev serveras med en consommé att doppa tacon i. MUMS!