Rödavinbärssaft enkelt recept på liten sats
Jag gör recept på en liten sats syrlig Rödavinbärssaft. Jag använder inget annat konserveringsmedel än socker och gör bara så mycket att jag hinner dricka upp den. Vill du spara längre, frys in i petflaskor.
Gå till receptDen här sommaren har vi inte fått några krusbär och jordgubbarna åt fåglarna upp. En av våra vinbärsbuskar har däremot levererat över all förväntan!
På denna enda buske plockar jag först bär som räcker till många burkar Vinbärsmarmelad. Sedan några liter till för att göra Snabb enkel vinbärskaka och så till slut kom vi på att vi skulle göra saft av de sista bären.
Eftersom jag inte har någon silduk och inget konserveringsmedel här i stugan så får det bli en enkel variant och en mindre sats. Jag kokar upp bär och vatten och låter det puttra i tio minuter. Sedan pressar jag sönder bären med en slev mot kastrullen. Jag bryr mig inte om ifall saften blir lite grumlig.
Sedan tar jag en bomullshandduk som jag inte är rädd om och lägger i en stor sil. Jag silar av bären och pressar ur det sista av saften. När det slutat droppa om bären mäter jag mängden, häller tillbaka i kastrullen och tillsätter hälften så mycket strösocker.
Efter att det har kokat på svag värme i cirka tio minuter häller jag upp saften i glasflaskor som jag förvarar i kylen. Vill du spara saften längre så häll upp i petflaskor och förvara i frysen.
Färgen blir helt galet knallig! Nästan fluorescerande. Vackert!
Röda vinbärssaft – liten sats
Utrustning
- silduk eller bomullshandduk och sil.
Ingredienser
- 1,5 liter röda vinbär
- 4 dl vatten
- 5 dl socker
Instruktioner
- Koka upp sköljda vinbär och vatten i en kastrull. Låt koka i minst 10 min.
- Pressa sönder bären med en träslev.
- Sila av i silduk eller i en sil med bomullstyg i. Mät upp hur mycket vätska det blir.
- Ta ca hälften så mycket socker och häll tillbaka bärjuice och socker i kastrullen.
- Låt puttra på svag värme i ca 10 min. Häll upp i flaskor.