Squashsallad med risoni – recept och tips
Squashsallad med risoni är en supergod krämig pastasallad som passar till det mesta och går att äta både kall och varm. Här är mitt bästa tips på vad du ska göra med squash.
Gå till receptSquashsallad med risoni bästa sättet att använda mycket squash
Så här års står många odlare med en stor skörd squash och funderingar på vad de ska ta sig till med all sin zucchini. Det här receptet på Squashsallad med risoni kom jag på när jag själv odlade squash och väntade på tok för länge med att skörda den.
Det var en het, torr sommar här i stugan och jag ville prompt prova odla squash, trots att jag vet att den behöver en hel del vatten. Frukterna växte och växte och på en enda planta fick vi elva stora squash. Det kom så småningom fram att vår snälla granne Sture som har en djup brunn sprang över och vattnade min planta så snart vi lämnade gården för en promenad.
Ta ur det mjuka kärnhuset
Jag vet att man ska ta dem när de är ganska små om man vill kunna använda hela squashen. Men den växte ju så himla bra! Till slut var squashen stora som bäbisar. Då passade jag på att ta in dem.
När squash blir för stor så blir den full av ett mjukt kärnhus. Det gröper jag ur med en sked och använder bara de fasta delarna. I det här receptet använder jag ganska mycket stekt lök och vitlök för att smaksätta salladen. Det går att använda mindre eller skippa helt om man inte vill äta lök.
Kär ört har många namn
Squash är en släkting till pumpan och härstammar från Nordamerika. Förutom squash kallar vi den för zucchini, courgette eller till och med det ovanligare: sommarpumpa. Den här vackra fick jag av en vänsom är duktig på att odla. Och den liknar ju sannerligen en pumpa.
Men vad är risoni?
Jag är i regel inte för pastasallad. Kall tuggig penne lockar inte mig. Den enda italienska pastan som jag tycker är riktigt god även kall är just risoni. Den används också flitigt i Grekland där den kallas orzo. Pastan liknar stora risgryn och passar också utmärkt i soppor och grytor.
Squashsallad med risoni ingen vanlig pastasallad
Squashsallad med risoni liknar inte någon vanlig pastasallad. Den är mer som en potatissallad fast med pasta! Om du förstår hur jag menar? Vi använder den på samma sätt som potatissallad. Den är både ett supergott tillbehör till allt grillat eller en ugnsstekt lax till exempel. Men du kan också äta den kall och på egen hand vilken gör den toppen att ha med på picknick.
Squashsallad med risoni
Ingredienser
- 250 gram risoni
- 1-3 squash minst 1 liter riven squash
- 2 vitlöksklyftor eller en solo
- 2 msk olja
- 1 bananchalottenlök
- 1 burk Philadelphia
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 0,5 dl basilika hackad
Instruktioner
- Koka risoni i saltat vatten.
- Dela squashen.
- Om den är stor så gröp ut kärnhuset.
- Riv squash på den grova sidan på rivjärnet, det ska bli ungefär en liter.
- Hacka lök och vitlök.
- Hetta upp olja i en gryta eller kastrull. Fräs löken på hög värme i ca 3 min.
- Tillsätt riven squash och fräs på ganska hög värme tills allt vatten gått ur, minst 7 min. Rör om så det inte bränner fast.
- Häll i kokt risoni, Philadelphia, salt och peppar.
- Smaka av och tillsätt basilikan när du är nöjd med salt och peppar. Dra grytan från spisen och rör om ordentligt.
- Servera salladen till grillad kyckling, kött, fisk eller som en del av en buffé.
Så jäkla gott, och enkelt! Jag åt en bit laxfilé till. Tackelitack för inspirationen!
Snabbt och gott! Kommer laga igen!