Recept på Sallad Niçoise med grillad tonfisk
Det finns ett otal recept på klassikern Sallad Niçoise. De flesta innehåller kokt ägg, kapris, oliver och sardeller eller tonfisk. Det är här är min variant av ”salada nissarda” som blir väldigt matig och supergod!
Som med alla regionala rätter finns det massor av Do’s and Don’ts när det kommer till Sallad Niçoise. Till exempel ska man ha antingen sardeller, ansjovis eller tonfisk. Man ska inte heller ha en dressing på salladen utan enbart olivolja. Salladen gjordes i Nice för att fira in våren med de spädaste av grönsaker och helt utan potatis.
Jag väljer att strunta i alla dessa regler, precis som många andra före mig. Den blir godast med lätt grillad tonfisk och sardeller. Klart det ska var en smakrik dressing på salladen. Och potatisen sitter som en smäck! Nästan allt annat är salt. Här behövs lite kokt potatis för att väga upp de salta ingredienserna.
Jag gör Sallad Niçoise med lättgrillad tonfisk
Jag gör min Sallad Niçoise med lättgrillad eller lättstekt tonfisk. Fisken ska ha en helt rå kärna och bara ligga på grillen i högst 30 sekunder per sida. Salt, peppar och olja räcker som kryddning. Sedan pressar du lite citron över hela salladen och det blir bara sååååå gott! Allra godast blir den om potatisen fortfarande är ljummen när du serverar salladen.
Om du älskar rödlök så skiva en lök fint och sprid ut lökringar över salladen. Jag tar en ganska stor vitlöksklyfta i dressingen. Men är du känslig för vitlök så använd bara en halv. Jag gör en stor sats dressing som räcker till att dressa salladen, att drissla över plus att servera lite extra dressing på sidan av.
Några dryckesförslag. Eftersom salladen ursprungligen kommer från Nice ligger ett glas välkyld, torr rosé nära till hands. Men här passar också en vit smakrik chardonnay, en kall lager, en mörkare öl och faktiskt: ett glas kranvatten!
Sallad Niçoise med grillad tonfisk
Ingredienser
- 2 skivor tonfisk (gärna msc-märkt) olja, salt och peppar
Dressing:
- 1 vitlöksklyfta stor
- 2 msk dijonsenap
- 2 msk balsamvinäger
- 1,5 dl olivolja
- 2 krm salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 tsk socker
Sallad:
- 4-6 potatisar
- 4 ägg
- 150 gram haricots verts
- 1 huvud romansallad
- 8 sardeller
- 1 burk kapris
- 1 dl svarta oliver utan kärnor
- 1 burk kronärtskockor i olja
- 1 citron
- ev 0,5 rödlök i ringar
Instruktioner
- Börja med att koka potatis och ägg. Låt äggen koka ca 7 min. Ta upp och kyl av.
- Blanda under tiden dressingen. Riv vitlök ner i en stor skål. Tillsätt senap, vinäger, olja, salt, peppar och socker och vispa kraftigt till en tjock dressing.
- Häll av ca 0,5 dl och spara till senare. Riv ner romansalladen i skålen och blanda ordentligt.
- Koka haricot verts i saltat vatten med lite pressad citron i 2 min.
- Lägg upp på ett stort fat eller fyra tallrikar. Bottna med den dressade salladen.
- Dela de kokta äggen och potatisen. Dela haricot verts. Lägg allt på salladen
- Lägg ut sardeller, kapris, oliver och kronärtskocka.
- Skär citronen i klyftor och lägg på fatet.
- Olja in tonfisken och salta och peppra. Stek hastigt på grill eller i stekpanna ca 30 sek på varje sida. Skiva upp fisken.
- Lägg tonfisken överst och drissla lite dressing över salladen. Strö ev ut lite rödlök på toppen. Servera med lite extra dressing på sidan av.
Vid en första anblick kan mitt recept på Sallad Niçoise verka lite bökigt med många moment som renderar mycket disk. Men eftersom jag använder hela burkar av oliver, kapris och kronärtskockor så blir det faktiskt en ganska enkel rätt att få till.
Jag kokar potatis och ägg tillsammans. Vattnet som jag kyler äggen i använder jag sedan till att koka haricots verts i. Sa jag att vi inte har något vatten i brunnen? Det har vi inte haft sedan mitten av juli. Så vi blir alltmer disk- och vatteneffektiva. Det blir som en konst att försöka spara så mycket disk och vatten som det bara går.
Så om du sitter på några suveräna tips när det kommer till vatten- och disksparande, snälla dela med dig nu!