Syrlig rabarbermarmelad – mitt enkla recept
Få saker är så tacksamma att både odla och skörda som rabarber. Med minsta möjliga mankemang får du en underbar råvara att göra paj, kompott och marmelad på. Här är mitt enkla recept på en syrlig rabarbermarmelad – perfekt på frukostmackan!
Gå till receptDet här lättlagade receptet på syrlig rabarbermarmelad är en höjdare för dig som gillar syrlig marmelad. Är du ute efter en sötare marmelad rekommenderar jag istället mitt knäckiga recept på Matmalins rabarbermarmelad.
Rabarber det enklast möjliga att odla
Det är så mycket som är fiffigt med rabarber. Vi har två stora plantor i trädgården. De följde med när vi köpte stugan för tio år sedan. De har pålitligt poppat upp som små röda pumlor ur jorden, år efter år. Trots ganska stor vanskötsel, ingen vattning alls och knappt något ogräsrensande, så bara kommer den!
Dessutom kräver själva skördandet minsta möjliga ansträngning. Med en vass liten kniv har du snart ett gäng stjälkar i din hand. Skär av de gigantiska blasten, skölj stjälkarna och du är redo för storverk! Det blir liksom inget pill och du slipper sticka dig på vassa taggar. Jämför med krusbär. Rabarber är trädgårdens fast food. Till och med snabbare än vinbär, som kommer på en hedrande andraplats.
Häll upp Syrlig rabarbermarmelad med en kanna
När jag kokar marmelad i så här stor mängd använder jag en stor kastrull och häller upp i en enliters plastkanna innan jag fördelar marmeladen i glasburkar. Trots till synes mer disk lönar det sig då jag slipper torka av varenda burk efteråt. Klart värt det!
Av 1,5 kg rabarber blir det cirka 14 deciliter marmelad. Sju burkar i olika storlek. Det kan vara bra att ta fram burkar först och kolla hur många du har och hur många du vill ha. Eftersom jag vill ha en ganska lös marmelad tar jag bara ungefär hälften syltsocker av vad jag har rabarber. Plus lite till. Om du råkat plocka för mycket rabarber så kan du skiva och frysa in. Använd i kompott eller paj så småningom. Eller koka mer marmelad!
Rabarbern är nog i sig själv
Jag har sagt det förut men jag säger det igen. Rabarber är så gott i sig själv att jag inte vill störa smaken med ingefära, lime eller kardemumma. Det enda jag tycker förhöjer rabarbersmaken i en marmelad är lite vanilj. Till denna stora sats använder jag bara en enda vaniljstång och det räcker.
Syrlig rabarbermarmelad
Utrustning
- Stor kastrull, plastkanna, glasburkar
Ingredienser
- 1,5 kg rabarber
- 3 dl vatten
- 1 vaniljstång
- 800 gram Syltsocker
Instruktioner
- Skiva den sköljda rabarbern i 5 mm slantar. Sätt i kastrull med vatten.
- Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur vaniljen. Sätt i kastrullen tillsammans med själva stången.
- Låt koka ihop i 10 min tills rabarbern blivit mosig.
- Häll i syltsocker och fortsätt koka i minst 10 min på låg värme.
- Häll upp marmeladen i en kanna och fördela i glasburkar.
- Ställ burkarna upp och ner för att få vacuum. Oöppnad håller sig marmeladen i något år i skafferi. När du öppnat en burk ska den förvaras i kylen.
- Njut marmeladen på en rostad frukostmacka eller som kompott med en skopa glass.