Egen tacokrydda recept
Jag har fått flera frågor om egengjord tacokrydda och nu har jag äntligen gjort ett recept. Jag har socker i min då jag använder den som rub ibland. Vill du utesluta socker så bara gör det. Här är mitt bästa recept på egen tacokrydda.
Jag står i köket i stugan och ska testa recept för Hello Fresh. Givetvis fastnar jag för ett mexikanskt recept (sort of..) och om jag beställer en matkasse från Hello Fresh där jag klickar för att jag vill laga denna kyckling, får jag med en färdig kryddblandning.
Nu får jag hitta på själv så jag slår ihop lite olika recept och utgår från några av de kryddor jag har hemma. Är du emot socker eller till exempel spiskummin så är det toppen att blanda egen krydda och bara strunta i just de du inte gillar. Jag tycker att råsocker är toppen eftersom jag även använder kryddan som rub. Och spiskummin är ju nästan ett måste i mexikansk matlagning.
Egen tacokrydda fungerar som rub
Vissa vill ha paprikapulver i, så älskar du det så tillsätt gärna en matsked. Att blanda egna kryddor är tack och lov INTE kemi (som bakning) och du kan med fördel testa dig fram. Kanske följa receptet en gång och sedan freestyla som du känner för? Eller så följer du mitt recept slaviskt varje gång. Det blir också bra.
Jag använder mexikansk oregano som jag beställer hos Andale.se en mexikansk webbshop. Den smakar lite mer och en aning citrus, men du kan använda vanlig oregano. Mortla ihop din kryddblandning och förvara i en glasburk med lock. Om du inte har lika stor åtgång som jag ska du försöka förvara den mörkt och svalt så håller den längre.
Egen tacokrydda
Utrustning
- Mortel
Ingredienser
- 2 msk flingsalt
- 2 msk råsocker
- 0,5 msk vitpeppar
- 0,5 msk svartpeppar
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 tsk timjan
- 1 msk lökpulver (granulat)
- 1 tsk vitlökssalt
- 2 tsk oregano gärna mexikansk
- 1 tsk spiskummin
Instruktioner
- Blanda allt och mortla tills finfördelat. Häll upp i glasburk och förvara mörkt och svalt.