Test av Rutasoka – kaffe från Kongo, och tankar om kaffedrickning
Jag fick två paket kaffe med posten. Rutasoka är ett kaffe gjort på arabicabönor som odlas i Kongo och rostas i Göteborg. Jag provar ett mellanmörkt och ett mörkrostat och får en anledning att rota fram min gamla Arabia-kaffekanna och Melittafiltret i plast. Vilka minnen!
Rutasoka är ett företag i Göteborg som Rebu Burubwa grundade 2017. Han kom från Kongo till Sverige med sin familj 2007 och vill hjälpa till att bygga upp det svårt krigsdrabbade hemlandet som är beroende av sin stora kaffeexport.
Köp kaffe från Rutasoka och stöd en god sak
På 1970-talet var Kongo det afrikanska land som exporterade mest kaffe. Men efter årtionden av krig och konflikter är Kongo och grannländerna svårt drabbade av korruption och fattigdom. ”I krigets kölvatten råder brist på trygg och hygienisk sjukvård och Kongo mäter idag världens näst högsta nivå av mödra- och spädbarnsdödlighet.” Om detta finns mycket att läsa här på Rutasoka.se.
När du köper Rutasoka kaffe stödjer du Rutasoka Clinic som Rebu Burubwa öppnade 2017. ”Vårt kompetenta, engagerade vårdteam ger hundratals kvinnor och barn möjlighet till god hälsa och bättre fortsättningar på kvinnokliniken i Kongo.”
Vi testar två sorters kaffe
Kaffet säljs både som hela bönor och malet. De sorter jag provar är Okapi, mellanmörk, bryggmalet, och Kasenga, mörkrost bryggmalet.
Jag får leta långt in i skåpen för att hitta min gamla kaffepanna från Arabia. Jag fick med den och det orange Melittafiltret i plast när jag flyttade hemifrån vid 16 års ålder. När jag flyttade till Stockholm för 20 år sedan var det så här jag bryggde mitt kaffe – jämt. Nu har jag nästan glömt bort hur man gör.
Nu har jag ju dessutom vattenkokare! Det hade jag inte då. Då kokade jag upp vatten i kastrull och hällde i Melittafilter samtidigt som jag satte kaffepannan på plattan, som var avslagen då men ändå ganska varm. Säkert helt regelvidrigt enligt kaffenördar men så jobbade jag.
Jag har aldrig ägt en kaffebryggare, men nu har jag podd-apparat både här hemma och i stugan. Och jag har ju tidigare outat min fäbless för snabbkaffe här i bloggen. Japps den sitter i! Jag älskar att dricka en halvliter snabbkaffe till frukost. Det skall icket snålas! och det går många poddar för att få ihop min morgondos.
Nästan alla tar mjölk i kaffet
Nu jobbar jag i ett bageri/café (Lilla Bagis) och serverar cortado och cappuccino på löpande band de gånger jag står ute i butiken. Men vi säljer också en hel del bryggkaffe. Mer än 80% av våra kunder tar mjölk eller havredryck i sitt kaffe. Ja det är sant! De få som dricker svart är lätträknade. Så när vi provar kaffe till caféet är det inte oviktigt hur det ter sig med mjölk i.
Här hemma är vi just nu en av varje. Jag dricker med mjölk och maken Tomas dricker sitt kaffe svart. När vi testar Rutasoka är vi helt överens. Det mellanmörka Okapi är godast när vi dricker det svart. Mycket fruktigt med smak av plommon och lite kakao i eftersmaken. Med mjölk i blir det inte alls bra. För syrligt och rent av märkligt. Då är det mörkrostade Kasenga perfekt. För att vara mörkrostat är det fortfarande ljust i färgen och har en viss fruktighet kvar. Men här finns ännu starkare chokladtoner som passar perfekt med lite mjölk till.
Rutasoka har säkert ett kaffe för varje smak och är du intresserad av att dricka kaffe som är hållbart odlat och samtidigt göra en insats för odlarna och kvinnor och barn i Kongo så tycker jag att du ska prova Rutasoka. Kaffet är UTZ-märkt, en märkning som påminner om rättvisemärkt och bara finns för kaffe och kakao. Du kan beställa kaffet här på Rutasoka.se och där ser du också alla återförsäljare.
Varför sluta använda den vackra, röda kannan? 🙂 Jag skulle också vilja ha en emaljerad kaffekanna.
Jag dricker alltid kokkaffe. Mal givetvis bönorna själv. Manuellt.
Hellre bara vatten än snabbkaffe.
Det är bra att man kan få gilla olika sorters kaffe men nu får den fina kannan komma till användning igen. Jag hade nästan glömt att jag hade den! Min syster mal bönor själv varje morgon och säger att det är ett zen moment. Så kanske jag kommer dit också? 😍