Digital vinprovning med Cavas Vilarnau
Nu har jag varit på min första digitala vinprovning. Det gick över hövan bra! Mycket roligt och lärorikt och jag hittade en ny favorit. Det är Cavas Vilarnau och importören Nigab som bjudit in till provningen.
De skickar hem fyra fina flaskor cava och jag vill helst inte sitta helt ensam. Så jag bjuder hem min kollega Eva som ingår i min lilla ”corona-bubbla”. Jag jobbar numera som bagarlärling på Lilla Bagis tillsammans med henne och ägaren Jacques. Lilla Bagis är ett mikrobageri så att hålla avstånd där är helt omöjligt – därav bubblan. Så lägligt då att Eva hade både tid och lust att ta sig hem till mig och prova bubblande spanskt vin klockan 10.00 på en tisdag.
Vilarnaus Eva Plazas håller i trådarna
Den som håller i provningen heter Eva Plazas och hon gör ett fantastiskt jobb både med att göra vin och med att berätta om tillverkningen. Jag tycker att den här vinprovningen hör till en av de bästa corona-upplevelserna hittills, tillsammans med diverse digitala konserter som jag sett.
Kanske har du varit på vinprovning där en person tar över hela provningen? Det har i alla fall jag. Ganska många gånger. Övertagaren brukar börja med att ställa väldigt initierade frågor om jordmån och procentsatser av olika druvor. Sedan svarar han själv på sina frågor.
På Zoom är det mycket svårare att avbryta och ta över. Sedan är det nog bara väluppfostrade människor på just den här cavaprovningen. Det är gemytlig stämning och intressanta frågor som man skickar i chatten och slipper på det sättet avbryta Eva Plazas.
Vi testar fyra sorters cava
Vi börjar med deras ”standard-cava”. Vilarnau Brut Natur Organic, artikelnummer 7731, finns i Systembolagets ordinarie sortiment för 99 kronor.
Den bjuder på frisk och härlig syra och spänstiga bubblor. Mycket smak av gröna äpplen och citrus. En cava helt i min smak. Jag kommer att köpa den fler gånger.
Sedan testar vi 2018 Vilarnau Brut Nature Reserva, artikelnummer 50567 som finns i beställningssortimentet för 129 kronor. Här blir det snarare mogna röda äpplen i både doft och smak. Här finns också en doft av burkchampinjoner som brukar vara ett tecken på att jag kommer att uppskatta smaken. Detta smörigare vin känns lätt att matcha med mat men fungerar också som aperitif på egen hand.
2016 Vilarnau Brut Nature Gran Reserva har artikelnummer 50570. Tyvärr tror jag att det är vajsing på vår flaska. Även här känner vi mogna äpplen och fin smörighet, men bubblorna försvinner på direkten och vinet liksom bara dör och blir helt platt. Den finns i beställningssortimentet för 229 kronor.
2016 Albert de Vilarnau Gran Reserva Fermentado en Castaño har artikelnummer 50583 och har lagrats i mindre (250 liter) kastanjefat. Vinet är mörkt gult och doftar av torkad frukt, kanel och mandel. Detta vin är som en motsats till det första vi provade. En höstig cava som fungerar fint till ost och annan fet salt mat. Den är … speciell! Som man ämnar säga om saker som man inte riktigt kan sätta fingret på om man gillar eller inte. Jag är inte alls emot denna cava, men de 299 kronor som den kostar i beställningssortimentet skulle jag hellre lägga på en frisk och torr Champagne.
Veganska och ekologiska viner
Alla Cavas Vilarnaus viner är ekologiska och veganskt framställda. Jag och Eva vill förstås göra detta grundligt så efter provningen testar vi vinerna mot mat, rårakor med skagenröra och gravad lax. Jag hejar fortfarande på den första ”standard-cavan” även om den sista är spännande och passar fint till maten.