Tacosnubbar och tacotrucken
Förra veckan var amerikanerna Theo Peck och Nick Zuarez i Stockholm för att hålla i en tacotävling på Debaser. Jag fick träffa dem och äta några av deras favoriter. Enligt dem är en taco i princip vad som helst som du kan äta i ett tortillabröd.
Dagen började med en frukosttaco. Det vill säga äggröra med stekt korv, stark sås och massor av riven ost. På den la man jalapeños, rädisor och allt möjligt gott. Som alltid med taco, svårt att äta med värdighet, men oh så gott!!
Ändå. Den godaste tacon jag åt var deras vegetariska: en majspuré med fetost i, hårdstekt svamp med friterad jalapeño i skivor, lite strösslad feta och krossade potatischips på toppen plus koriander. MUMS!!! Recept kommer i en Allt om Mat lite senare.
Dessutom gjorde de en med friterade räkor, rädisor, het chilimajonäs, sallad och koriander. Också otroligt god.
Efter att ha ätit dessa tre var det lunch så vi gick ner till Tacotrucken som huserar innanför Nitty Gritty på Krukmakargatan.
Jag har hört blandade omdömen om truckens tacos, någon var besviken för att de serverade håra bitar av fläsk istället för pulled pork. När jag var där var det väldigt trådigt fläsk, en god vegetarisk på bönor samt en med kyckling. Theo och Nick gillade kycklingen bäst och jag tyckte att den vegetariska var super. Efter vårt frossande har jag svårt att avgöra om portionerna är lagom och prisvärda, men jag skulle nog bli mätt på tre, fyra stycken i alla fall. Allt var gott men de snålade lite med koriandern. Något som säkert varit lätt att åtgärda om vi inte varit tvugna att fotografera samtidigt som vi åt.
Jag tyckte helt enkelt mycket bra! Fyra starka gafflar.
Tävlingen som avgjordes i går söndag vanns av Stockholmskillarna Benjamin Lara och Tobias Lund och deras vegan-taco Seitan’s Blood, gjord på chipotle- och porterkokt seitan (en glutenbaserad vegetarisk köttersättningsprodukt) toppad med salsa verde på physalis och koriander och en hemliga chilisås som tar tio timmar att laga.
Vad kostar det ungefär att äta sig mätt på El Taco Truck då?