Recept på perfekta tilltugg – Miniparisare med kapris
Parisare kan betyda hamburgerbröd med en korvskiva i. Men i det här fallet är det kryddad köttfärs på bröd som steks i smör. Jag serverar Miniparisare med kapris med stekta vaktelägg på. Vanliga hönsägg funkar lika bra.
Gå till receptJag hade nog aldrig ätit den här sortens parisare innan jag och Tomas blev tillsammans. För mig betydde parisare något helt annat. Det var svärmor Kirsti som brukade göra något liknande till Tomas när han bodde hemma.
Jag har scrollat lite bland olika recept och hittat ganska många som påminner om Biff à la Lindström med kapris och rödbetor i köttfärsen. Tyvärr var mina rödbetor inte längre röda så jag gjorde minibiffar kryddade med dijonsenap och hackad kapris istället. Det blev supergott! De här små salta tilltuggen ska vara munsbitar, helst läppstiftsvänliga. Du kan använda vilket vitt bröd som helst.
Miniparisare med kapris, ägg och chilisås
Det blir så klart väldigt gulligt med små steka vaktelägg på Miniparisare med kapris, men får du inte tag på det kan du istället vispa ihop tre ägg och steka som ett enda ljusgult ägg och sedan stansa ut bitar av det att lägga ovanpå dina tilltugg.
På tal om läppstiftsvänliga tilltugg kan det vara snällt att inte ha sladdriga (men gulliga) vaktelägg på alla parisare. Välj en chilisås som du gillar och toppa med den. Mexikanska Chulula hör till mina favoriter.
Miniparisare med kapris och ägg
Ingredienser
- 500 gram nötfärs
- 0,5 dl kapris hackad
- 0,5 dl dijonsenap
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 1 ägg uppvispat
- 3 ägg eller några vaktelägg
- 7 skivor formbröd vitt
- 3 msk smör
- chilisås t ex chulula
Instruktioner
- Blanda färs, hackad kapris, senap, salt, peppar och uppvispat ägg.
- Dela formbrödet i 4 bitar vardera eller stansa ut små rundlar med en form eller ett litet glas.
- Forma små biffar och tryck fast på bröden.
- Hetta upp 1,5 msk smör i en stekpanna.
- Stek parisarna med brödet nedåt först. Smält resten av smöret innan du vänder dem och steker biffarna.
- Stek vakteläggen och lägg på, eller stek de uppvispade äggen, ta ut formar eller skär i bitar och lägg på parisarna.
- Toppa med lite chilisås och servera. Parisarna är goda kalla så det är ingen stress!