Tilltugg med Nubberöra och ägg på kavring
Tilltugg med Nubberöra och ägg på kavring är ett lättlagat och matigt tilltugg som faktiskt passar otippat bra till många olika drinkar. Inte minst whiskydrinkar. En kall öl är också perfekt till.
I det här receptet på Nubberöra gör jag den med tärnad, kokt potatis och sätter ägget ovanpå tilltuggen istället. Jag har fått vaktelägg av min granne och har klyftor av kokta vaktelägg på toppen. Har du inte tillgång till vaktelägg kan du använda vanliga kokta ägg istället.
Tärna potatisen riktigt fint och koka den i välsaltat vatten i tio minuter. Smaka på den så att den inte är al dente när du häller av vattnet. Spola den hastigt i kallt vatten och låt den rinna av ordentligt innan du blandar den med sill och majonnäs.
Skillnad på Gubbröra och Nubberöra
Om jag nu inte fått allt om bakfoten så gör man Gubbröra på ansjovis. Jag gör den på matjessill ibland men då blir det per automatik en Nubberöra. Jag hade fått för mig att detta hade något med potatisen att göra men det stämmer inte. Både Gubbröra och Nubberöra görs vanligen med kokt hackat ägg, majonnäs, dill och gräslök.
Både Gubbröra och Nubberöra kan dock också göras med fint tärnad kokt potatis istället för ägg och serveras på ägghalvor eller som här, med ägg på toppen istället. Det kan väl vara trevligt med lite variation i rörorna?
Nämnde jag att jag svor när jag skulle skala de söta vakteläggen? Här har jag i alla fall skrivit om detta samt tips och trix med vaktelägg.
Tilltugg med Nubberöra och ägg på kavring
Ingredienser
- 2 dl potatis fast, fint tärnad
- 8 vaktelägg eller 3 hönsägg
- 1 förpackning matjessill 200 gram
- 1,5 dl majonnäs
- 0,5 dl dill hackad
- 2 msk gräslök hackad
- 0,5 tsk salt
- 8 skivor kavring
- gräslök till dekoration
Instruktioner
- Börja med att koka den fint tärnade, fasta potatisen i välsaltat vatten i 10 min. Ta upp några bitar och smaka av att den är klar. Spola av i kallt vatten och låt rinna av i durkslag.
- Koka vakteläggen i 4 min. Koka vanliga ägg i ca 10 min. Spola i kallt vatten och ställ åt sidan.
- Hacka matjessillen fint.
- Ta fram en skål och blanda sill, potatis, majonnäs, dill, gräslök och salt. Ställ åt sidan.
- Dela brödskivorna i 4 bitar. Lägg ca 1,5 tsk Nubberöra på varje bit.
- Skala äggen och skär varje vaktelägg i 4 klyftor. Skär vanliga ägg i skivor, gärna med en äggskärare. Dela i mindre bitar och lägg överst på varje tilltugg
- Strö över lite hackad gräslök innan du serverar tilltuggen.