Marinerad rostbiff med kapris – recept och tips
När vi får en bit stekt rostbiff över tycker jag att detta är ett superbra sätt att ta vara på den. Marinerad rostbiff med kapris fungerar perfekt på en buffé med sallad och bröd, men passar minst lika bra med en krämig potatisgratäng eller potatissallad.
Gå till receptJag tror att det var i början av 90-talet det blev superhett att servera bufféer på fester och middagar. I diverse mattidningar kunde man läsa allt om studentbuffén, dopfestsbuffén, nyårsbuffén, bröllopsbuffén och 50-årsbuffén.
Jag förutspår att buffén kommer att komma stort när vi får chansen att bjuda hem en massa människor på mat igen! Det blir en massa matlagande för den som bjuder förstås men idén är ju väldigt trevlig. Att alla bara kan ta av det de vill och man slipper anpassa alla rätter efter den enda personen som är vegan, allergisk mot soja och känslig för gluten.
Marinerad rostbiff med kapris
En av rätterna som ofta dök upp var dubbelmarinerad rostbiff. Det fanns recept på dubbelmarinerat allting – kyckling, entrecôte och så vidare. Supergott! Det här receptet på Marinerad rostbiff med kapris kräver bara en marinering men blir lika saftigt och gott ändå.
Jag har gjort ett enkelt recept med lika delar japansk soja, balsamvinäger och portvin som jag kryddar med socker, svartpeppar och chili. Det är med andra ord lätt att dubblera om du har en större köttbit. Och hellre för mycket marinad än för lite. Det ska inte vara snålt!
Nu äter vi den med potatisgratäng och grönsaker, men jag skulle lika gärna kunnat servera Marinerad rostbiff med kapris tillsammans med en matig sallad och vitt bröd eller en fransk potatissallad. Ett lättare rött vin eller en belgisk lager med viss sötma passar fint att dricka till.
Det går lika bra med ugnsstekt rostbiff
Jag gav ju med mig i år och köpte en sous vide till min älskade man. Han har önskat sig det varje jul i sju år nu. Han är redan med i flera olika grupper för sous vide på Facebook. För mig är det ett så fruktansvärt ocharmigt sätt att laga mat på. Något som jag förstår att kockar på restaurang använder eftersom man vet exakt hur resultatet blir. Men för en hemmakock?
Att plasta in maten och sedan sjuda den i ett vattenbad i timme efter timme. Det enda som händer är att man ser köttklumpen bli mer och mer grå där i plasten… Nej vet du. Jag ville att maken skulle lära sig att laga mat på riktigt innan vi skaffade denna pryl. Att kunna grilla och steka och känna på köttet när det är dags att ta det från värmen. Att uppleva dofter och smaker! Det är ju rolig matlagning det! Men nej. Nu plastar vi in och lägger i vattenbad.
Rostbiff gjord i sous vide
Och resultatet hittills är superbra! Det blir ju verkligen gott och saftigt och perfekt tillagat. Vi köpte en rostbiff på 1,1 kilo. Den fick gå på 57 grader i 9 timmar. Sedan, efter tips från FB-gruppen, smorde Tomas in steken i majonnäs och brynte den hastigt i stekpannan. WOW! Vilket kött! Först åt vi det med hasselbackspotatis och rödvinssås.
Men vi är ju bara två personer och fick en massa kött kvar förstås. Så då gjorde jag detta recept på Marinerad rostbiff med kapris. Om du inte tycker om kapris så skippar du den och tar mer soltorkade tomater, eller kanske svarta oliver? Kaprisen är inte huvudsaken här, men eftersom jag älskar kapris vill jag prompt ha med det.
Positiva upptäckter med sous vide: I stugan har vi tyvärr inget rinnande vatten vintertid. Då är det fiffigt att laga mat i sous vide, dels för att det blir väldigt lite disk, dels för att jag då har rikligt med uppvärmt vatten som jag kan använda till disken. Superbra!
Marinerad rostbiff med kapris
Ingredienser
- 650 gram rostbiff stekt
- 0,5 dl japansk soja
- 0,5 dl balsamvinäger
- 0,5 dl portvin
- 1,5 msk socker
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk chiliexplosion
- 1 dl kapris
- 1 dl soltorkade tomater strimlade
Instruktioner
- Blanda alla ingredienser till marinaden utom kapris och tomater.
- Skiva köttet i ca 3 mm tjocka skivor. Lägg upp skivorna på ett uppläggningsfat. Häll över marinaden och låt stå i rumstemperatur minst 1 h eller låt köttet marinera i kylen över natten.
- När du ska servera strö över kapris och tomater.
- Servera med sallad och bröd på buffé eller potatisgratäng och grönsaker som huvudrätt.