Biff Rydberg på rester – recept på rester från grillen
På helgen grillar vi i stugan – året om! Har vi tur blir det över en bit kött. Vi gillar köttet lättstekt (rare) vilket gör resterna perfekta för att göra en variant på Biff Rydberg. Här är mitt recept och tips på vad man kan göra om man haft turen att få kvar stekt eller grillat kött.
En äkta Biff Rydberg gör man helst på Oxfilé och det har jag ju redan gjort recept på. Men här vill jag tipsa om ett bra sätt att ta vara på rester när du grillat eller stekt kött. Det är inte det lättaste att värma redan tillagat kött och få det gott och saftigt. Har du inte genomstekt köttet tycker jag att du ska testa att göra en riktigt smarrig Biff Rydberg på resterna. Den här rätten piggar upp den gråaste vardag och gör den till en fest!
Vi använder oss ofta av Ryggbiff när vi ska lyxa till det. Det är inte lika dyrt som oxfilé och passar perfekt att lägga på grillen. Jag steker det 1,5 till 2 minuter per sida (beroende på tjocklek). Sedan låter jag köttet vila minst fem minuter innan jag serverar. Det brukar bli perfekt kött för den som vill ha rare eller medium rare. Det funkar så klart lika bra att använda kött som du stekt i ugn eller i stekpanna till denna Biff Rydberg.
Vad gör jag med mina rester från grillen?
Ibland är jag dålig på att beräkna mängd och då kan vi ha turen att få rester. Köttrester! Men att värma upp redan grillat kött kan vara vanskligt. Man vill ju inte få det överstekt. Därför är den här enkla varianten på Biff Rydberg ett bra sätt att ta reda på rester efter en grillmiddag.
Jag vill ha dijoncrème, äggula, och saltgurka till min Rydberg. Kapris är också gott. Älskar du stekt ägg mer än äggula så tar du det istället. Huvudsaken här är att du steker potatisen länge, löken likaså och så köttet i små kuber som du bara steker hastigt på hög värme. Tillbehören kan du variera efter tycke och smak.
Biff Rydberg på rester
Utrustning
- 2 stekpannor
Ingredienser
- 200 gram kött t ex ryggbiff, oxfilé – lättstekt
- 350 gram potatis
- 2 gula lökar eller bananschalottenlök
- 2 msk olja
- 2 msk smör
- 0,5 tsk salt
- svartpeppar
Tillbehör:
- 2 äggulor
- saltgurka
Dijoncrème:
- 1 dl majonnäs
- 2 msk dijonsenap
- 2 krm salt
Instruktioner
- Blanda under tiden dijoncrème och separera äggen. Spara äggvitan till en lyxig äggröra eller omelett. Skär köttet i kuber ca 1×1 cm.
- När potatisen är mjuk, höj värmen och fräs på så att den får fin stekyta.
- Häll upp löken i en skål. Hetta upp stekpannan och fräs köttet snabbt på hög värme. Tillsätt ev lite mer fett om det blir torrt i pannan. Salta och peppra ev köttet.
- Lägg upp på tallrikar, potatis för sig, kött för sig och löken i mitten. Servera med äggulor och saltgurka samt dijoncrème.