Recept på Laxpanna med fetaost – allt i en form
Med hjälp av fryst strimlad potatis är detta recept på Laxpanna med fetaost en superenkel rätt med massor av smak. Den passar lika bra på helgen som till vardags.
Jag fortsätter att rensa ur vår frys. I dag blir resultatet en särdeles lyckad rätt som jag nu vill tipsa er om.
Jag fick en påse fryst potatis och lök (5%) från Apetit. Jag har en bit lax i frysen och ett paket fetaost i kylen. Av detta lagar jag den enklaste rätt du kan tänka dig. Det är en krämig potatisgratäng i botten och laxfilé med smulad fetaost på toppen. MUMS!
Laxpanna med fetaost – minimal matlagning, mycket smak
Jag tinar laxen (har du färsk lax blir det perfekt.) och samtidigt som laxen tinar ugnssteker jag potatisen med grädde i en halvtimme. Sedan lägger jag på laxen och smular över fetaost.
Den här enkla allt i ett-rätten kräver minimal matlagning men blir en supergod och smakrik måltid. Ibland är det precis vad man behöver. Den tar däremot lite tid i ugnen, men då kan du pyssla med annat.
Laxpannan med fetaost blir inte så färgsprakande eller knaprig så en sallad med gurka och körsbärstomater är perfekt att servera till för både färg och tuggmotstånd. Rätten är så pass god att du lätt kan servera den en lördagkväll utan att skämmas. Eller kanske en fredag!
Laxpanna med fetaost
Utrustning
- Ugnsfast form
Ingredienser
- 600 gram potatis strimlad, fryst, t ex apetit
- 1 msk flytande margarin att smörja formen med
- 0,5 tsk salt
- 1,5 dl grädde
- 500 gram laxfilé utan skinn och ben
- 3 krm salt
- 150 gram fetaost
- 2 krm svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°.
- Smörj en ugnsfast gratängform med flytande margarin eller olja.
- Häll i potatis, salt och grädde och blanda. Ugnsstek i 30 minuter.
- Efter 30 minuter, ta ut formen och lägg på laxen. Salta.
- Smula över fetaost och peppra. Baka i ugnen i ytterligare 20 minuter.
- Ta ut och servera genast, gärna tillsammans med en krispig sallad.
Tre andra recept med lax
Japansk grillad lax med bönsallad och wasabidressing
Recept på fish tacos med BBQ-lax