Vildsvinsfilé – innertemperatur och recept
Sedan Karma installerade en kyl på Kvantum har mitt sätt att handla och laga mat förändrats drastiskt. I dag fyndade jag vildsvinsfilé och här är recept på en riktig festmåltid och tips på innertemperatur.
Gå till receptI Karma-appen får jag tips om vad som finns nere i kylen på Kvantum. Ofta roliga viltprodukter som älg eller rådjur. Eller som i dag – vildsvin! En vara som jag hoppas att vi får se mera av i matbutikerna framöver.
Skillnaden mellan Karma-appen och att leta i snart-utgångsdatum-lådan, är att man faktiskt kan planera med Karma. Du hittar det du vill handla, bokar och betalar dina varor direkt i mobilen. Sedan har du hela dagen på dig att hämta ut dem, ja tills affären stänger. Men det är ofta produkter som går ut dagen efter eller om några få dagar, så en god planering är a och o. Eller en stor frys.
Det jag tror är en ganska liten vildsvinsfilé på 250 gram, visar sig vara två ännu mycket mindre filéer. En sådan här filé per person blir lagom mycket mat. Oftast jagas tydligen de mindre vildsvinen, men det säger också något om hur gigantiska våra vanliga tamgrisars filéer är.
Innertemperatur på vildsvinsfilé
Jag tar hjälp av en termometer och sticker in den i den större av filéerna, fortfarande liten som en lammfilé ungefär. Jag bryner filéerna på hög temperatur i smör i en stekpanna, och låter dem sedan eftersteka till cirka 63 grader. När de vilar går de upp till 65. Då är de fortfarande lätt rosa i mitten. Vill du ha helt genomstekt filé ska du steka dem till cirka 70 grader. Ta dem ur pannan när de är högst 68 grader.
Köttet är underbart mört. Både jag och maken tycker att det påminner om vissa vildfåglar vi ätit. Gräsand kanske? Det smakar mild lever och väldigt mycket vilt. Det smakar inte fläsk alls. Ingen av oss hade gissat på vildsvin i en blindtest. Vi får mersmak! Hoppas att det kommer att finnas mer vildsvin i vanliga butiker snart.
Passande tillbehör och recept
Vi väljer att äta en sås på trattkantareller och potatisgratäng till. Svampen är en gåva från våra stuggrannar, gratängen är ett annat fynd från Karma-kylen. Färdig potatisgratäng kan vara en räddning när hungern är stor. Tycker du att det blir för såsigt? Nej, det KAN inte bli för såsigt! Men okej. Vissa är ju mer för torr mat. Då byter du bara ut gratängen mot hasselbackspotatis.
Jag älskar inlagd gurka och vill äta det till allt som går. Här är mitt recept på snabbinlagd gurka, till oss gjorde jag en halv sats.
Svampsås med kantareller eller trattkantareller passar perfekt till viltkött. Här är recept på kantarelltoast som du kan sno stuvningen från.
Vissa kanske skulle ivra för en krispig sallad. Jag tycker att det bli bra utan. Jag strösslar bara lite lingon över rätten för att få lite syra och färg.
Stekt vildsvinsfilé
Utrustning
- Stektermometer
Ingredienser
- 2 msk smör
- 250 gram vildsvinsfilé rumstempererad
- 0,5 tsk salt
- 2 krm peppar
Instruktioner
- Ta fram filén i god tid så att den är rumstempererad när du börjar.
- Stick in en stektermometer genom en filé.
- Bryn smör i en stekpanna.
- Bryn filéerna runt om och passa på att salta och peppra.
- Sänk värmen till låg och låt filéerna eftersteka. Vill du ha rosa kött ta upp dem när de är på 63 grader. Vill du ha genomstekt vänta tills termometern visar ca 68 grader.
- Ta upp ur pannan och låt vila minst 3 min innan du skär upp filén. Då går de upp ett par grader till.
- Servera gärna med potatisgratäng eller hasselbackspotatis, svampsås, inlagd gurka och lingon.
Och när ska köttet peppras och saltas!’
Hej Valeri!
Jag saltar och pepprar när köttet ligger i stekpannan. Det ska jag genast lägga till. Tack för att du uppmärksammade mig på det!
Ha det bäst!
Malin