Nya julsnapsar och julmat på Restaurang Nationalmuseum
Det är två år sedan Fredrik Eriksson startade sin resturang på Nationalmuseum och äntligen har jag tagit mig dit. Jag äter årets första julmat tillsammans med julsnapsar från O.P Anderson och Herrgårds.
Jag har besökt Fredrik Erikssons restaurang Långbro ganska många gånger men av okänd anledning har jag inte lyckats äta här på Restaurang Nationalmuseum en enda gång. Därför tackar jag genast ja till denna inbjudan där vi ska prova några nya julrätter tillsammans med O.P. Anderson och Herrgårds julsnapsar.
Tycker om ceremonin med snaps
Ni som följer mig vet kanske att jag har en fäbless för snaps? Gärna till råbiff eller matjessill med brynt smör och pepparrot. Jag gillar snapsen både som smakförstärkare och som ceremoni. Att få in en pytteliten karaff med akvavit på is till sin S.O.S. på restaurang Pelikan är ren och skär lyx.
Jonas Odland är kryddmästare och master blender på finskägda Altia som tillverkar och distribuerar spritdrycker. Han är expert på snaps och precis den som man vill ha med som guide på en provning. Jonas Odland pratar mycket om snapsens dåliga rykte som historiskt sett kommer sig av att spriten förr var mycket sämre.
– Det fanns en anledning till att man försökte få bort smaken genom att lägga flaskan i frysen och att man sedan svepte snapsarna. Det var både att spriten smakade illa och att man var ute efter berusningen. Tyvärr sitter det maneret i trots att snapsen nu är välgjord och aldrig smakar finkel, berättar Jonas Odland.
– Det bästa sättet att avnjuta en snaps är att smutta på den ljummen. Då kommer smakerna fram bäst. Men ok, det är bra att ha den i kylen fram till servering.
Snapsvisornas fel att nubben fått dåligt rykte?
Jonas Odland tror också att detta med att vi sjunger snapsvisor som ”Helan går” gör att folk räds att dricka snaps. Men va? Nog kan man väl sjunga snapsvisor utan att svepa en massa sprit. Jag tycker tvärtom att vi sjunger för lite!
Det var stor glädje på en byafest hemma i Prinsnäs när en granne tog ton och sjöng en snapsvisa, fast ingen av oss drack snaps till maten. Det går bra att skåla i vad som helst och utan att svepa. Jag lovar!
Inkörsporten till starkare snapsar?
Däremot tror jag att han har rätt i flera andra av sina antaganden. Visst finns det många som räds snaps på grund av starksprit. Men jag känner väl knappt någon som tar ”helan” längre? Annat än själva sången alltså. Petronella och Hallands fläder tycks vara en väg in i snapsarnas värld, tack vare ganska milda, fruktiga smaker och aningens lägre alkoholhalt.
– Det ceremoniella, att vi i Sverige dricker kryddat brännvin vid våra högtider, är något vi faktiskt är ensamma om i Norden. I Norge dricker man snaps till jul och i Finland dricker man inte kryddat brännvin över huvud taget. Men tyvärr står just det ceremoniella i vägen för att bevara vår fantastiska nationaldryck, säger Jonas Odland.
– Jag vill visa att man kan förstärka och matcha smakerna med en snaps vid många olika tillfällen, inte bara till jul, midsommar och påsk. Jag vill också visa hur lite som behövs för att förstärka smakerna. Två centiliter räcker en lång väg, fortsätter han.
Hur länge håller öppnad snaps?
På tal om just detta, att vi behöver flera olika snapsar men bara ska smutta på två centiliter kommer en bra fråga: Hur länge håller en öppnad snapsflaska? Och blir den någonsin dålig?
– Nej det händer ingenting med själva spriten som kan göra dig sjuk, säger Jonas Odland.
– Däremot förändras smakerna efter att du öppnat flaskan och tillfört syre. Det finns en enkel regel att gå efter. Har du halva flaskan kvar har du cirka ett halvt år på dig att dricka upp den innan den tappar för mycket i smak. En kvarts flaska, ett kvarts år och så vidare.
Här är mitt heta tips om snapskaraff!
Nya julsnapsar 2020
Nu kommer O.P. Anderson Petronella Julsnaps som precis som originalet är smaksatt med äpple, men här har den kryddats upp med pomerans och sherry för att möta smakerna från julbordet. Den är ekologisk, som allt från O.P. Anderson, och har en alkoholhalt på 35%.
Varken Petronella eller Hallands fläder hör till mina favoriter. Jag tycker att O.P Anderson original passar utmärkt till sillarna, men till matjessill med brynt smör och det småvarma tar jag hellre en Gammal Norrlands som kryddats med sherry.
Inte bara julsnapsar
O.P. Anderson Björk är kryddad med kummin, anis och fänkål som originalet, men här har man adderat både björksav och björkknoppar i tillverkningsprocessen vilket ger en mycket frisk snaps. Perfekt till de klara lite lättare sillarna på både julbordet och midsommarlunchen.
Fredrik Eriksson har gjort en helt fantastisk sill som för mig smakar som sommar! Mycket dill och olika sorters gurka, sotad, snabbinlagd och saltad. Den passar utmärkt tillsammans med björk-snapsen.
O.P. Anderson Julaquavit är precis som originalet kryddad med kummin, anis och fänkål. Men också den har fått toner av pomerans plus cognac och sherry. Den lagras på cognacsfat för att få en fyllig och rund smak.
Årets nyhet från Herrgårds är en julsnaps som smakar glögg! Jag tänker direkt att den skulle kunna matchas med desserter, men Fredrik har gjort fläsk med apelsin och ingefära tillsammans med den lenaste pumpacréme du kan tänka dig. Här hade jag nog valt O.P.s julaquavit men det är ju jag det.
För den som gillar sötma och en aning beska är denna julsnaps ett spännande val. Jag skulle nog ännu hellre prova att använda den i en julig cocktail än att dricka den som nubbe.