Västerbottenspaj med kantareller – recept och tips
Svampsäsongen är här! Jag plockar mina kantareller i matbutiken. Endast där är jag säker på att komma hem med något att laga av. Det här receptet på Västerbottenpaj med kantareller blir en krämig och matig paj som passar fint till kräftor men lika bra på egen hand med en krispig sallad.
Gå till receptJag älskar smaken av Västerbottenost. Men jag blir galen när jag försöker skiva osten och ha på macka. Det blir bara smulor och svordomar. Nej detta är en ost som gör sig bäst riven eller i stora bitar. Men då smakar den också gudomligt! I det här receptet på Västerbottenspaj med kantareller har jag lagt till lite spenat och lök och en generös mängd riven Västerbottensost för en matig och fyllig paj.
När du gör pajskalet är det viktigt att du trycker ut degen ganska tunt och cirka halva vägen upp på kanten av springformen. Låt sedan hela formen vila i kylen i minst 30 minuter innan du förgräddar pajskalet. Då ska inte kanterna sjunka ihop.
Dryckestips till Västerbottenspaj med kantareller
Vi äter Västerbottenpajen med en liten sallad med vinägrett till middag. Till pajen passar rött vin (din favorit), en något ekad och smörig chardonnay eller en kall läskande lager. Den blir ganska salt så en ganska vinägerstinn dressing till salladen sitter som en smäck.
Om svamp och svampplockning
Som sagt plockar jag helst svampen i matbutik. Jag kan tycka att det är härligt att gå omkring i skogen. Men helst utan pressen att komma hem med någon slags middag. Jag är oerhört dålig på att finna svamp. Våra grannar i stugan är bättre och är dessutom så snälla att de kommer med en kasse svamp till oss då och då. En underbar present att få!
Nej för att slippa den jobbiga pressen har jag gärna redan en svampstuvning eller liknande redo i kylen när jag tar min svampkorg och ger mig ut i naturen. Mer om det i min svampguide för nybörjare.
Är du mer sugen på att göra ett tillbehör kan du testa mitt recept på picklad svamp.
Västerbottenspaj med kantareller
Utrustning
- Springform ca 24 cm i diameter.
Ingredienser
Pajskal:
- 3 dl mjöl
- 150 gram smör
- 0,5 tsk salt
- 1 msk vatten
Fyllning:
- 2 msk smör
- 1 bananschalottenlök finhackad
- 300 gram kantareller rensade och grovt hackade
- 60 gram babyspenat
- 0,5 tsk salt
- 2 ägg stora, eller 3 små
- 2 dl vispgrädde
- 0,5 tsk salt
- 250 gram Västerbottensost grovt riven
- 0,5 tsk svartpeppar
Instruktioner
- Börja med pajdegen. Blanda mjöl, smör, salt och vatten till en jämn smidig deg.
- Tryck ut pajdegen i en springform ca 24 cm i diameter. Tryck upp degen till halva kanten på formen. Ställ i kylen i minst 30 min, gärna längre.
- Smält smöret i stekpanna och fräs den hackade löken tills brynt.
- Tillsätt de rensade och hackade kantarellerna och fräs på ganska hög värme tills all vätska försvunnit.
- Häll i spenaten och rör om tills den krympt ihop. Salta och smaka av. Dra pannan från plattan.
- Vispa ihop ägg, grädde och salt i en bunke. Rör i all ost utom ca 1 dl.
- Rör i svamp och spenat i äggröran.
- Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut pajskalet från kylen och förgrädda i 10 min.
- Häll i fyllningen pajskalet. Strö över det sista av osten.
- Grädda i 25 min till. Håll koll och ta ut först när pajen fått fin färg. Det kan ta lite längre tid beroende på ugn. Låt pajen vila ca 5 min innan du knäpper av kanten.
Såååå gott!
Gör den om och om igen…😋
Så kul att höra!
/Malin
Det är inte alltid ett recept med bra betyg lever upp till förväntningarna. Men denna gång valde jag ändå utifrån betyg. Och det var helt rätt! Godare västerbottenost/kantarellpaj har jag aldrig ätit och då är jag inte ung utan har prövat många pajer. Magisk! Var det löken? Spenaten? Grädden? Eller den härliga kombon? Ser fram emot nästa kräftskiva.
Hej!
Vad gad jag blir att höra att du gillar pajen!
Och nu påminner du mig om att jag också borde göra en. 🙂
Malin
Alltså jättejättegod paj, ny favorit å jag kommer göra den massor av gånger men då kommer jag göra dubbel eller trippeldubbel mängd paj. Rekommenderas verkligen å tack för receptet👍😃
Hej Nina!
Tack! Vilket toppbetyg. 🥳
Allt gott!
Malin
Supergod!
Härligt att du också gillar den!