Första besöket på Hornhuset
Familjen Ahlboms nya jättekrog Hornhuset har lovande mängd fönster, men skulle tjäna på lite mer mys, textilier och innertak. Köksmästaren Petter Viding lockar med goda grönsaksrätter och italiensk chark.
Lokalen på Långholmsgatan 15 B är ett nybyggt hus i tre våningar, precis intill t-banan Hornstull. Rikligt med stora fönster, stengolv, ruff industrikänsla och synliga rör i taken. Inga som helst textilier. Har man hört den förut? Jo, till exempel i morse när jag skrev om K25.
Här har de i alla fall målat allt ljust i restaurangen (mittenplanet) och ostronbaren (bottenplan). Högst upp har man valt att sätta sportbaren i italiensk stil: Enzoz. Stora tv-skärmar, en bar i mitten, höga bord med barpallar och mindre bord bakom en trappa. De (vi) som går på sportbar kollar oftast mest på tv. De bryr sig inte om utsikten. Den hade de kunnat lägga i botten tänker jag? Nåja. I Enzos ska man ta in en charkbricka, svepa en birra, kolla fotboll och känna sig italiensk.
En trappa ner i restaurangen är det medelhavssmaker som gäller. Och ”här låter man gärna en grönsak spela huvudrollen..”
Kökschef är duktige Petter Viding som jobbat mycket med Tommy Myllymäki och varit kökschef på hans krogar Julita Wärdshus och Småländska kolonin. Petter blev Årets unga kock 2010.
De två smårätterna som jag fick smaka på var båda välkomponerade och goda. Trots att rotselleri inte är min favorit blev det en trevlig kombination med salt hasselnötssås och syrlig äppelcreme till. Den rostade blomkålen var ännu godare!
Tack vare kocken Petter Viding och de stora fönstren vill jag till Hornhuset igen. Sedan vill jag förstås se hur det blir med vanligt, ätandes folk där. Hur blir akustiken?
Jag skulle kunna tänka mig att kolla fotboll på Enzos också och käka en caprese. Tydligen har de uteservering högst upp som jag missade. Jo ett återbesök får det absolut bli!
Namnet har jag ju redan kommenterat och nej, det växer inte på mig. Men jag ger det väl en ny chans.