Tillaga fisk i röklåda – recept och tips
Vi har blivit med röklåda. Väldigt lik en ABU-rök men av annat märke. Vi har både misslyckats och sedan lyckats med tillaga fisk i röklåda och här kommer mina bästa tips och trix för att få till en riktigt god rökt fisk.
Tillaga fisk i röklåda – dos and dont’s
Vi börjar med hur en inte ska göra när en ska tillaga fisk i röklåda. Det är till exempel viktigt att röklådan står på ett fast underlag. Första gången vi rökte ställde vi den på ett bord på en altan. En stund senare hörde vi ett slammer på altanen och kikade ut genom köksfönstret. Döm om vår förvåning när en ung klumpig grävling rotade runt där och stötte till bordet så att t-spriten stänkte. Så vill vi inte ha det!
Första gången vi tillagade fisk i röken fyllde vi röklådan med cirka en halv centimeter alspån över hela botten. Det visade sig vara på tok för mycket. När vi lyckades göra en god fisk hade vi inte ens en femtedel så mycket, utan bara lite alspån i mitten. Det räcker med lite rökspån, cirka en deciliter, för att ge god smak åt fisken. Här rökte vi laxfilé, men även när du röker en hel fisk i röklåda kommer du långt med bara lite spån. Vi blötte upp spånet med en sprayflaska med vatten.
Så var det det här med brännare
Till röklådan hör två brännare som fylls med t-sprit. Med dessa brännare är det svårt att ha något annat än full fräs under lådan och det gör att temperaturen blir för hög om du är ute efter en lättrökt fisk som är ganska långsamt tillagad. Ska du röka en stor hel fisk finns risken att bränslet tar slut och det är då svårt att fylla på ny t-sprit i brännarna.
Jag tänker att dessa är perfekta när den lyckliga fiskaren vill slänga på sin nyfångade öring på röken direkt. I övrigt är brännarna ganska operfekta. Om jag får öva mig med brännarna kanske jag får kläm på dem efter ett tag. Uppenbarligen finns det ju de som lyckas! (Jag räknar med att ni hör av er med era tips och trix!) Men nog känns det skönt att slippa hålla på med t-sprit. Dessutom blir röken mycket enklare att rengöra om du inte använder brännarna.
Vår misslyckade lax blev extremt rökig med viss smak av t-sprit. Den blev också stekt på utsidan men nästan rå i mitten på grund av alldeles för hög värme. Jag kan ärligt säga att det inte fanns många rätt på den stackars fisken och även om det kan bero på SBS, så vill jag ändå berätta om detta fatala rökhaveri. Kanske hjälper det någon annan.
Vår granne Anders kom förbi och berättade att han aldrig använder brännarna när han röker utan helt enkelt ställer röken på gasolgrillen där han kan kontrollera värmen. Så det testar vi också och simsalabim så har vi en underbar genomstekt, saftig och lagom rökig lax. Jag har även sett att vissa använder sina campingkök under röklådan. På vår grill kan vi värma mellan en brännare som går runt om och en som är i mitten. Vi fick köra fullt fräs på den i mitten och hade inte på den andra.
Men hur gör jag med saltet?
Många rökare talar om att de saltar fisken ett dygn innan de lägger den på röken. För mig är det lite oklart varför? Salt drar ut vätska ur fisken och tillagar den på sätt och vis. Jag tycker att det räcker att salta den en stund innan den läggs i röklådan. Jag vill kunna känna lite fisksmak. Vi är inte så bortskämda med nyuppdragen fisk, så den vi köper lagar vi dessutom gärna samma dag.
När det gäller hel fisk som en vill vara säker på att den får salt smak kan du med fördel röka fisken och sedan lägga den i saltlag tio minuter efter rökning så att den drar åt sig. Vissa lägger den i saltlag innan rökning men det har vi inte testat.
Matminnet av rökt öring i finska Posio
Ett av mina bästa matminnen är när jag fick nyfångad, nyrökt öring på stranden i finska Posio, där makens släkt har sommarstuga. Själv är jag uppväxt med enrisrökt abborre. Väldigt gott, gärna på ett smörat tunnbröd med en kall öl. Men herregud vad den är rökig! (För mig kommer halsbrännan som ett brev på posten.) Och ganska torr om jag ska vara ärlig. Men man behöver ju inte jämföra, man kan älska båda! Men ändå, jämfört med den torra, enrisrökta abborren var denna öring som en dröm! Bara mild röksmak i det yttre skiktet och fortfarande väldigt saftig.
Nu när vi ställer röklådan på gasolgrillen kan vi ha bra koll på temperatur både i rök och i fisk. En laxfilébit låter vi gå till 58 grader. Jag är inte intresserad av geléig, lågtempererad lax som bara knappt blitt ljummen. Jag vill ha min tillagad – men saftig.
Socker för fägen?
Vissa tipsar om att lägga i två sockerbitar för att fisken ska få en fin brun färg. Detta har jag själv inte testat ännu men kanske provar inom kort.
Tillaga fisk i röklåda – tillbehör
Det som är så underbart med en perfekt alspånsrökt liten laxfilé som du tillagat i röklådan är att det knappt behövs några tillbehör. Kokt potatis och en burk köpes-hollandaise så är du hemma. Lägg till en grillad sparris så är du i himmelriket. Om du skulle råka misslyckas med firren kan det vara roligare att äta sig mätt på en dressad fransk potatissallad med ett gott vin till, så här kommer receptet på en sådan. OBS! Den passar så klart också väldigt fint till lyckad rökt fisk.
Fransk potatissallad
Ingredienser
- 1 kilo potatis skrubbad
- 1 påse minispenat
- 10 cocktailtomater
- 1 burk kapris
Dressing:
- 2 msk olivolja eller annan olja
- 1 msk dijonsenap
- 0,5 tsk äppelcidervinäger
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Instruktioner
- Koka potatisen i bitar i saltat vatten. Låt svalna.
- Blanda dressingen i en stor salladsskål, vispa hårt så att den blir jämn.
- Häll i potatis, delade tomater, spenat och kapris och rör om ordentligt. Potatisen får gärna bli lite mosig.
Tips för lyckad tillagning av fisk i röklåda
- Placera röklådan på ett fast underlag (undvik klumpiga grävlingar)
- Ta mycket mindre rökspån än det står på instruktionerna till röklådan
- Fukta gärna spånet med en sprayflaska med vatten
- För att ha koll på temperaturen, placera röklådan på en gasolgrill eller ett bra campingkök
- När du röker laxfilé låt den gå till 58° innertemperatur
- Börja inte med den dyraste och finaste fisken när du ska testa dig fram. Frysta portionsbitar lax fungerar fint.
- Se till att ha goda och mättande tillbehör när du börjar experimentera med din röklåda.
Några andra tillbehör som passar fint till varmrökt fisk är Smashed Potatoes och Snabb Cole Slaw med morot och valnötter.
Hej,
Vad har du för temperatur i gasolgrillen för bra resultat?
Jag har samma erfarenheter med t-röd brännarna att det blir för mycket av det goda (röken)
Vi har en grill där man kan välja att ha på en brännare runt om och en i mitten. Här körde vi full fräs på den i mitten enbart. Jag har för mig att det behövdes för att få lite sprätt på röken. Men det kan säkert variera mellan olika grillar.