Iced Irish Dalgona Coffee – recept på kall kaffedrink
När min man fick önska sig en drink till kvällens after work (online så klart) ville han ha en Dalgona Coffee… fast som en Irish Coffee… fast ändå kall… Resultatet blev en Iced Irish Dalgona Coffee. Hopplöst namn men jättegod drink! Här är receptet på whiskeydrinken som passar perfekt som dessert.
Ända sedan jag testade att göra en Dalgona Coffee har jag funderat på vad jag skulle kunna hitta på med den. Skummet är gott men själva drycken är inget jag kan dricka istället för vanligt kaffe. Snarare tänker jag att skummet skulle passa på desserter, kladdkakor och annat. Men det är ju ändå drinkar som är mitt gebit. Att servera skummet på toppen av en whiskeydrink är mycket godare än en vanlig Dalgona Coffee!
Det måste vara espressopulver i skummet
Eftersom det är en kall drink fungerar det inte med strösocker eller farinsocker i själva drinken, utan jag använder sockerlag eller agavesirap. I mitt recept på Dalgona Coffee använder jag espressopulver och det blir ganska bittert. Nu testar jag med vanligt kaffepulver istället för att skummet ska bli aningen mindre beskt. Det blir inget skum alls. Efter fyra minuters vispande är det fortfarande helt rinnigt. Jag inser att det måste vara espressopulver och börjar om från början. Jag gör dubbel sats av skummet för att ha något att vispa.
Resultatet är en söt drink med bra whiskeyton bra beska i skummet och annorlunda utseende. Den faller maken på läppen och jag tänker att det blir en bra dessertdrink till sommaren. Har du inte tillgång till is kan du bara se till att ha whisky och mjölk väl kylda istället. Om du använder agavesirap istället för sockerlag kan du testa med ungefär halva mängden sirap.
Iced Irish Dalgona Coffee
Ingredienser
- 1 msk snabbkaffe
- 1 msk strösocker
- 1 msk hett vatten
- is
- 4 cl irländsk whiskey
- 1,5 cl sockerlag
- 4 cl mjölk
Instruktioner
- Börja med att vispa ihop ett fast skum av snabbkaffe, socker och hett vatten. Vispa gärna i en hög bunke och i minst 4 min.
- Fyll ett glas med is.
- Häll i whiskey och sockerlag (eller agavesirap) och rör om.
- Häll i mjölk och rör om igen. Toppa med kaffeskummet. Servera gärna med sugrör med skedar om du har då drinken skiktar sig.
Blir du mera sugen på att testa originalet till antingen Dalgona Coffee eller Irish Coffee så hittar du recepten här:
Så fruktansvärt god drink. Ny favorit!
Tänker; eftersom irish är gjort på farinsocker borde man väl kunna byta ut strösockret i skummet mot det? Blir det inte väldigt sött med sockerlag i drinken dessutom?
Hej Emelie!
Alla har ju sina idéer om en perfekt Irish Coffee och min, får jag erkänna, går åt det sötare hållet. Så testa gärna utan och berätta hur det blev?
Och säkert går det att byta ut vanligt socker till farin i själva skummet. Jag körde på vanligt eftersom det var det jag hade i den vanliga dalghonan men jag får nog testa med Farin också.