American Table på Clarion Sign
I dag hade jag nöjet att få äta lunch på Marcus Samuelssons och Clarion Hotel Signs nya restaurang American Table som öppnar i morgon fredag (5/10).
Vi fick smaka många förrätter och plock, två goda varmrätter och en helt makalös dessert.
Lokalen är stor och svårmöblerad, väldigt högt i tak och mycket liten myskänsla. Nu har man ändå försökt skärma av med vita metallstängsel, vin- och bokhyllor samt några gigantiska fågelburar som man sitter i mot fönsterna. Det som känns mest lyckat är baren som man ser först, och det trevliga öppna köket som ligger längst in i lokalen.
Framför det öppna köket på American Table står stora trätunnor med skaldjur och vin.
Det är inte första stället som pratar om interaktion mellan gäster vid långbord. Marcus Samuelsson pratar själv mycket om att gå ut och äta familjemiddag och att man samsas runt en gryta vid bordet. Och så långt är jag med. Trevligt, familjärt och opretentiöst. Det är när andra (managers?) tycker att gästerna lätt ska kunna slå sig i slang med varandra som jag reagerar.
Nu är ju detta en hotellrestaurang så här kanske det funkar bättre? Annars känner jag ingen som går ut för att få umgås med helt främmande människor över en bit mat. Då är väl barhäng närmare till hands? Jag vet heller inga långlivade Stockholmsrestauranger som startat med detta koncept: ”långbord där man ska kunna slänga sig ner och hänga med nya människor”.
Men förhoppningsvis är jag bara gammelshmöcko och långbordet på American Table blir fullsatt och exakt det spännande mötet där man träffar nya vänner och äter väldigt god mat.
Bland det godaste vi fick smaka i dag var buttermilk fried chicken med rökt potatiscréme, mosade gröna ärtor, äppelsallad och senapssås. (175 kr)
Det märkligaste vi åt var lobster mac & cheese som kom in i en het gryta att dela mellan gästerna som en förrätt. Men hummer och makaroner – i ost? Nej säger jag. Synd på rart skaldjur!
Helt fantastisk pekanpaj med vaniljglass.