Sidecar och Sidecar Royal – recept på godaste drinken
Skandal! Jag inser med förskräckelse att jag inte gjort recept på Sidecar trots att det varit min favoritdrink väldigt länge. Skämmes! Nå nu blir det ändring på det. Sidecar är en utmärkt cognacs-drink som faller de flesta på läppen tack vare sin utmärkta balans mellan syra och sötma. YUM!
Det är min och makens 12-årsdag i dag. Ja, inte bröllopsdag, men vi liksom klubbade att vi skulle vara ihop den 18 april 2008. Då hade vi varit vänner i över tio år. Samma kväll besökte vi först en utmärkt cocktailbar i Stockholm som tyvärr inte finns längre. Den hette Inferno och låg i Stringdbergs hus i korsningen Drottninggatan/Tegnérgatan. (Kvällen avslutade betydligt sunkigare på ett nyöppnat Dovas men det finkade ändå!)
Där drack han sin första Sidecar. Efter det har det blivit ett antal fler. Jag tycker att en av få saker som slår en Sidecar är Sidecar Royal! Då gör du en vanlig Sidecar men toppar upp den med bubbel. Jag väljer crémant och sparar champagnen till ett annat tillfälle.
Drinken är lätt att komma ihåg med tre ingredienserna som börjar på c: Cognac, Citron, Cointreau. Vissa gör Sidecar med lika delar pressad citron, cognac och Cointreau. Jag gör min med mer cognac men det där är en smaksak. Har du inte cognac kan eau-de-vie fungera utmärkt.
Några tips angående Sidecar
Visst det ser snajsigt ut att servera drinkar i fina cocktailglas, men ibland är det ju bara inte praktiskt, som om en ska skumpa runt i en trädgård och spela krocket samtidigt som en dricker drink till exempel? Eller kanske du inte har skåpen fulla av cocktailglas. Låt inte detta hindra dig! Drinkar och cocktails kan serveras i nästan alla glas. Är det en het sommardag kan det också vara trevligt att servera drinken ”on the rocks” i ett tumblerglas fyllt med is.
Inte heller bristen på shaker ska få stoppa dig. Den här drinken kan du lika gärna röra med is i en tillbringare eller ett rörglas. Vill du skaka så använd en bunke eller burk med tätslutande lock. Plast eller glas spelar ingen roll. Du skakar tills händerna nästan fryser.
Sidecar är också en drink som är helt perfekt att ha förberedd i en kanna i kylen. Skaka den med is och häll upp i en karaff eller ha kvar den i shakern, men utan isen. Ha glasen sockrade och klara på en bricka. När gästerna kommer behöver du inte stå och slabba i köket utan bara: BOOM! Här är era drinkar!
Drinken Sidecars historia
Det sägs att drinken kom till i Paris på 1920-talet då en amerikansk officer ska ha anlänt till Harry’s bar på Rue Daunou i just en sidovagn till en motorcykel. Han bad bartendern skaka ihop något som kunde verka uppfräschande innan lunchen. Och det blev just denna klassiker. Det finns så klart en hel massa barer som vill ta åt sig äran för drinken, men det här är den mest spridda historien.
Sidecar
Ingredienser
- socker
- citronklyfta
- 4 cl cognac
- 2 cl pressad citron
- 2 cl Cointreau
- is
Instruktioner
- Börja med att sockra halva glaskanten på t ex ett cocktailglas. Fukta utsidan av glaskanten med en citronklyfta och pressa glaset mot sockret på en assiett. Detta kan förberedas.
- Häll alla ingredienser i en shaker med is. Skaka tills du nästan fastnar i shakern. Den ska vara helt igenimmad.
- Servera genast i det sockrade glaset.
Favoritdrinken, supergod som royal med 🙂