Snabb laxmacka och en hyllning till den enkla matlagningen
Låt matlagningen ta lagom mycket tid och energi. Oavsett om det är för att du kämpar på i din trädgård eller för att du bara ledsnat på att stå vid spisen är min snabba laxmacka ett lyxigt och enkelt alternativ och ingen kan vara nere med den!
Nu när många spenderar hela dagar hemma blir matlagningen väldigt påträngande. Äta tre gånger om dagen. Vem kom på det egentligen? I en stuga utan rinnande vatten där mannen jobbar och jag går omkring i ett plastförkläde från 50-talet är det lätt att hamna i liknande rutiner som jag kan tänka mig att de hade just på 50-talet.
Ja, jag använder både hel- och halvfabrikat
Att laga stekt frukost varje morgon är både gott och mättande, men renderar också en del disk. Spola upp vatten, värma i vattenkokaren, blanda lagom varmt vatten i diskbalja och i sköljbalja. Poa på vid diskbänken och sedan torka allt och ställa in i skåp och lägga i lådor. Kanske hinna med en förmiddagskaffe. Ja, då är det dags att börja tänka på lunch! Lite överdrivet men nästan. Ja ni fattar.
Att halv- och helfabrikaten slog igenom när kvinnor förväntades både sköta jobb och hem är ju ingen jätteskräll. Från och med nu äter vi stekt frukost plus ETT rejält mål om dagen. Det rejäla målet består allt som oftast av något grillat med sallad och sås (helfabrikat). Det där lite mindre lagade målet blir ofta någon slags macka, gärna med rester.
Ha kokta ägg redo för snabb laxmacka!
Efter påsk blir det ganska lyxiga mackor med skagenröra, lax och kokt ägg. Men det kan också vara en enklare leverpastejsmörgås med inlagd gurka – så underskattat! Eller en med skinka, ost och stark senap. Till vissa smörgåsar dricker jag helst öl, och till andra te eller kaffe. Men nästan aldrig vatten. Jag gör mitt yttersta för att mackan ska kännas lite halvlyxig i alla fall. Den här laxmackan blev en favorit.
Ett hett tips, om du som jag älskar ägg, är att ha en skål kokta ägg förberedda. Så enkelt att ta som mellis eller att göra en fin sillmacka med. Ska du börja med att koka ägg där mitt i hungervreden kan det sluta illa med macklunchen. Kokta ägg håller länge i kylen så ha en skål att bara plocka från.
Bästa sättet att koka ägg! Jag lägger äggen i kall kastrull och täcker med vatten. Kokar upp med lock på och slår av plattan så fort det kokar. Sedan ställer jag timer på 8-10 minuter beroende på hur stora äggen är. Ja så får de bara ligga där i kastrullen, fortfarande på plattan fast den är avslagen. Energisnålt och bra.
Snabb laxmacka
Ingredienser
- 4 skivor bröd något som passar att rosta
- 1 burk skagenröra
- 4 skivor gravad lax
- 4 ägg kokta och skivade
- gurka
Instruktioner
- Börja med att rosta brödet. Gör klart mackorna direkt på assietter.
- Fördela skagenröran jämt på de fyra bröden.
- Lägg på bitar av lax och det skivade kokta ägget.
- Hyvla över gurka i tunna skivor.