Recept på påskdrinken Äggtoddy med apelsin
Här är ett recept på Äggtoddy som jag gjorde för några år sedan och som blivit en stående favorit till påsk. Den här fluffiga drinken får med frisk smak av apelsin. Den blir supergod som alkoholfri också, bara uteslut cognac.
Vi tjuvstartade påsken lite här i stugan i dag med en Äggtoddy och goda tilltugg med het ost. Jag hann till och med byta duk, måla några ägg och fixa ett väldigt litet påskris. Jag kan verkligen unna mig en toddy efter detta dagsverke! Är du mer sugen på en alkoholfri variant utesluter du bara cognac.
De fina äggen i bakgrunden har jag köpt hos vår granne Roine. Han har lägligt nog skaffat många fler hönor denna vår så han har massor att sälja till oss. Eftersom jag äter minst två ägg om dagen (stekta till frukost) så går det åt en hel del i vårt hushåll. Andra använder jag till drinkar. Här är det ju smidigt att spara vitorna om du sedan skulle bli sugen på att göra en annan drink. Den här till exempel:
Recept på drinken Red Gin Sour
Inga minnen av Äggtoddy
Vissa har barnminnen av att sitta och vispa ägg och socker pösigt. Det gjorde vi aldrig så jag vet inte riktigt vad folk pratar om när de talar om den sockriga äggdrinken, jag kan bara föreställa mig. Jag gör min med kokt sockerlag (superenkelt!) och slipper knaster.
Vad jag däremot minns, inte utan skam, är att när mamma bakade fick jag ibland en kaffekopp med smör och strösocker i. Alltså, det var ju så gott! Och inte brydde jag mig då att det knastrade mellan tänderna. Låt oss hoppas att jag vuxit i från den fäblessen nu. Jag tänker inte prova.
Gör en liten sats sockerlag
Enklaste sättet att fixa sockerlag är att koka upp t ex 1 dl vatten, hälla det i tätslutande burk eller flaska med lock, hälla i lika mycket strösocker och skaka om rejält tills sockret är löst. Det håller ganska länge i kylen om du inte använder allt, men det går ju att göra hur liten sats som helst. Till min Äggtoddy använde jag bara en halv deciliter av vardera kokt vatten och strösocker.
Äggtoddy med apelsin
Ingredienser
- 2 ägg
- 3 cl sockerlag
- 1,5 dl färskpressad apelsinjuice
- 4 cl cognac
Instruktioner
- Separera två ägg. Häll gulorna i en kanna som är stor nog för att mixa drinkarna i med mixerstav. Gärna en ganska stor så du slipper skvätta. Spara äggvitorna till omelett, äggröra eller en annan drink. De håller sig länge i kylen.
- Tillsätt sockerlag, apelsinjuice och cognac.
- Mixa direkt med mixerstav och servera genast, gärna i vinglas eller liknande.
En otroligt god drink med just lagom smak av apelsin och Toddy!