Lantmännen gör ekologisk vetevodka
I ett samarbete med Mackmyra kom Lantmännen med sin ekologiska vetevodka redan i februari. Den har fått stå till sig men nu har jag testat den på längden och tvären. Här är några tankar kring vetevodkan.
Vodka görs nästan alltid på säd eller potatis även om det numera även är tillåtet att tillverka vodka på druvor eller melass. Korn, råg och vete är vanliga basvaror när man gör vodka. För att få kallas vodka krävs att volymprocenten är minst 37,5 %. Denna på ekologiskt vete håller 40 %.
Blindtest med tre sorters vodka
Vi gjorde ett litet ovetenskapligt blindtest mellan tre vodkor. Smirnoff, Koskenkorva och Lantmännens vetevodka. Det är lätt att plocka Smirnoff som har ryskt ursprung men nu tillverkas i USA. I både rysk och polsk vodka brukar man använda någon slags sötning som socker eller honung. Sötningen känns både på doft och smak. Mellan de andra två är det svårare. Jag har alltid upplevt ”Kosken” som en mild och ganska len vodka. Men en av dessa riktigt river i halsen medan den andra är len som sammet.
Det visar sig att det är Lantmännens vetevodka som är den lena. Jag hade lätt kunnat ta den för en premiumvodka, som Absolut Elyx, men denna har ett klart lägre literpris, 498 där Elyx ligger på 770. Men då betalar en ju en hel del för den ursnygga designen på flaskan till Elyx också!
Högt betyg till vetevodkan
Betyget blir fyra starka snapsglas till denna finstämda vodka som en vodka-lover skulle kunna avnjuta precis som den är, möjligen on the rocks. Den gör sig naturligtvis också mycket bra i drinkar. Särskilt för alla dem som är rädda att deras dryck ska smaka sprit. Jag tycker också att Bonds favoritdrink Vodkatini gjord på Lantmännens vetevodka blir toppen!
Lantmännens vetevodka finns visst på de flesta Systembolag och i Beställningssortimentet. Pris 249 kronor för 500 milliliter.