Provning med Pernod Ricard och en ny favorit
En gång om året bjuder Pernod Ricard in till provning av nyheter och klassiker. Ett fint tillfälle att hitta nya favoriter och trendspana på dryckesfronten.
Kvällen börjar med en mat- och dryckesmatchning tillsammans med Carolina Soudah. Bakom spisen står bland andra paret Conny och Elisabeth Johansson (Queen of licorice). Tillsammans med ett gäng glada besökare får jag testa fyra smakkombinationer, en liten munsbit och ett passande vin. Alla helt i min smak!
Sedan går jag runt och testar fin champagne, viner från Australien och gin från Italien. Det trevligaste på hela kvällen är nog ändå whiskyprovningen tillsammans med Olof Noreus. Det han inte vet om whisky är knappt värt att veta. Och sättet han berättar på gör att en timme försvinner på fem minuter.
Mysigaste provningarna med Olof Noreus
I rummet som kallas biblioteket får vi testa fyra sorters whisky. Jag faller pladask för en irländsk whiskey, Redbreast Singel Pot Still. Den vi testar är 12-årig och finns i Systembolagets beställningssortiment för 619 kronor (nr 85555). Vi provar också en snordyr whiskey, Midleton Very Rare, som tack och lov inte gör samma starka intryck på mig.
Olof Noreus berättar att irländsk whiskey just nu är det segment inom whisky som ökar mest. Det tycker jag är goda nyheter då jag inte är helt såld på skotsk singel malt, utan föredrar irländsk, kanadensisk eller bourbon. Det FINNS så klart en massa god whisky från Skottland, Det är bara den toktjäriga jag inte är galen i längre.
Trendspaning 2020
I vanliga fall är denna trevliga provning ett utmärkt tillfälle att spana in nya trender och se vad som kommer följande år. För något år sedan var allting till exempel rosa, rosé och flamingos. I år var det svårare att se några tydliga riktningar. Kanske för att Pernod Ricard gått in för att göra varje rum vi besöker till en helt egen liten värld.
Till exempel besöker vi en italiensk uteservering med kullerstensgator, stenhus i solnedgång och sirliga utemöbler där vi testar en för oss helt ny gin. I sköna solstolar på konstgräs blir vi serverade ett glas god rosé och i det mysiga vinkällarrummet med tegelväggar och vinfat testar vi champagne. Knasigaste rummet är nog after ski med Minttu-freakshakes. En munk på ett sugrör och Minttu i chokladdryck som toppas med grädde, chokladsås och maränger. Barnsligt gott men med en eftersmak av tandkräm.
Hållbarhet är ju något som alla talar om, även här. Och en av de godaste drinkarna vi får är den med hemmagjord lemonad. Inte bara citronkötten utan även skalet mixas med socker och blir till en perfekt drinkmixer. Vi får den med Absolut vodka, men den skulle vara lika god med cognac, rom eller gin.
Vad blir nästa Aperol Spritz?
Det jag tydligt kan se är att många spritmärken fortfarande tävlar om att bli den nya Aperol Spritzen. En succé som är svår att reprisera. Den har så mycket som talar för sig! Lätt att blanda, bubblig – och festlig färg inte minst. Där ligger ju många andra märken i lä. Tyvärr! Säger jag, som inte är galen i beskt. Jag skulle välkomna en ny succédrink som fanns exakt överallt. Gärna en syrlig sak. Kom igen nu! Vi måste komma vidare.