Recept på kycklingpasta med tomatsås
Jag älskar kyckling. Jag älskar även pasta. Och vad är godare än en mustig tomatsås med kyckling, svamp och squash som serveras med rykande het pappardelle, en hel hög med parmesan och färsk basilika. Här är mitt recept på kycklingpasta med tomatsås.
Gå till receptDen här enkla kycklingpastan kom till då jag handlat strimlad kyckling i Ica Kvantums Karma-kyl. Ni som inte känner till superbraiga appen Karma kan läsa mer om den här: Rädda bra mat från att slängas – Karma Jag har hittills använt Karma för att handla färdig mat från restauranger, i dag var det premiär för att köpa från matbutiken. Väldigt smidigt och enkelt!
Tack vare den färdigstrimlade kycklingen blev detta ett supersnabblagat recept. Men har du hela filéer av bröst eller kyckling är det ju bara att skiva ner dem i strimlor. Tomatsåsen får massor av härlig smak av röd chili, torkad oregano och färsk basilika som du rör ner när allt annat är klart.
Att steka svamp
När det kommer till svamp är det många som har ”idéer”. Vissa tror till exempel att man måste borsta svampen ren. Nej, du kan skölja den. Den som tror att svamp inte tål vatten kan aldrig ha plockat svamp. Själva stekningen är också ett moment där alla har sina egna tips och trix. Jag kör bara ner allt i en stor stekpanna med olja eller smör i. Den behöver inte vara het från början, men jag kör på högsta värme tills all vätska dunstat bort.
Min fix idé angående svamp är väl snarare att man BÖR skölja den (en räv kan ha kissat på den), samt att jag vill ha den stekt innan den åker ner i någon gryta. Annars drar den åt sig för mycket av vin- eller tomatsmak. Men detta är så klart en smakfråga och jag har ätit goda grytor där svampen inte alls varit förstekt.
Att variera recept
När du är ny i köket och aningens ovan så kan det vara bra att följa recept till att börja med. Men aldrig in absurdum! Vet du att du hatar vitlök eller oregano så bara hoppa över det. Annars kan jag rekommendera att följa recept något så när, och sedan hotta upp maträtter efter egen smak.
Italiensk kycklingpasta med tomatsås
Ingredienser
- 700 gram kyckling strimlad
- 2 msk olja
- 500 gram champinjoner skivade
- 2 msk olja
- 1 schalottenlök
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 tsk salt
- 2 msk tomatpuré
- 2 krm svartpeppar
- 1 burk krossade tomater gärna Mutti
- 1 dl vitt vin torrt och oekat
- 1 msk oregano
- 1 röd chili finhackad
- 1 squash liten, i små kuber
- 1 kruka färsk basilika
Instruktioner
- Stek den sköljda och skivade svampen på hög värme i olja en stekpanna. Hetta samtidigt upp olja i en gryta.
- Hacka lök och vitlök och fräs i olja i grytan på hög värme. När löken fått lite färg, tillsätt kycklingen och rör om tills kycklingen är brynt.
- Salta och tillsätt tomatpuré och svartpeppar. Rör om och sänk värmen.
- Häll i krossade tomater, vitt vin, oregano, chili, squash och den stekta svampen. Låt koka i fem minuter.
- När du smakat av grytan med salt och allt känns nästan perfekt, ta grytan av spisen. Hacka basilikan och rör ner. Servera med pappardelle och parmesan.
Andra bra recept med kyckling
Recept på gräddig pastasås med kycklingfärs
Recept på snabb italiensk kycklinggryta
Recept på Malins snabba kycklinggratäng
Supergott och enkelt recept. Kommer absolut bli en av familjens favoriter.
Härligt att höra!
Malin