Tips på 7 snabba och enkla tilltugg + drinkar
Jag älskar tilltugg som ser lite svåra ut men är snabba och lättlagade. Tänk gärna på att de ska vara ”läppstiftsvänliga”, alltså går att äta i en tugga utan kladd och med ett glas i andra handen. Här är några tips som passar fint på Nyårsafton men också före vilken middag som helst!
En favorit till skumpa är svarta sesamkex med skagenröra på. Ett annat är att köpa färdiga crostini och bre på tapenade, pesto eller paprikaröra som också finns att köpa färdigt. Om du gör en god blue cheese-dip eller köper färdig hummus är det snyggt och gott att skära upp morötter och gurka att doppa i. Tänk på att det ska vara lätt att äta. Stora bitar parmaskinka som inte går att bita av är ingen bra idé tycker jag.
Goda och enkla munsbitar
Som ni ser här nedan är också krustader en favorit. Då vet man att tilltuggen blir munsbitsstora, precis som med crostini. Enkelt och gott! Svarta eller ljusa sesamkex från till exempel Renée Voltaire är också en favorit. Har du löjrom att toppa dem med tillsammans med lite smetana så blir de superlyxiga, men annars fungerar skagenröra lika bra.
Det du får tänka på är att inte göra dessa för långt i förväg. Då blir de lätt lite saggiga, särskilt gäller detta krustaderna. Istället är detta det sista du gör just innan gästerna kommer. Är du ute i sista minuten är det också något som dina vänner enkelt kan hjälpa till med.
Här är recept på några drinkar som passar till!
Glittrig Nyårsdrink – Sparkling Gold!
Rosa gindrink – en snygg cocktail!
Recept på enkel romdrink med ingefära
För fler drinkar kolla under Recept/Drinkar
Krustader med romsås och avokado
Ingredienser
- 1 paket minikrustader
- 1 burk romsås t ex Eriks
- 1 avokado
- rostad lök
Instruktioner
- Placera ut krustaderna på en bricka.
- Bottna varje krustad med ca 1 tsk romsås.
- Skiva avokadon och stick ner en liten bit i varje krustad.
- strössla rostad lök över krustaderna. Servera genast!
Krustader med avokado, lax och wasabi
Ingredienser
- 1 burk smetana
- 2 msk wasabi
- 1 krm salt
- 1 förpackning minikrustader
- 1 avokado
- 4 skivor kallrökt lax ca 100 g
Instruktioner
- Blanda smetana med wasabi och salt. Fyll en spritspåse och låt vila i kylen.
- Lägg ut alla krustader på en bricka. Lägg en tunn skiva avokado i botten på varje.
- Skär laxen i små bitar och lägg en bit i varje krustad.
- Spritsa en klick wasabicrème på varje krustad.
Glöggtilltugg med blodpudding och ingefära
Ingredienser
- 250 gram blodpudding
- 1 påse ingefära, kanderad
- 50 gram smör
- drinkpinnar
Instruktioner
- Hetta upp lite av smöret i en stekpanna tills det nästan är brynt.
- Skär blodpuddingen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Stek blodpuddingen rejält i smöret.
- Dela blodpuddingen i munsbitar och stick en drinkpinne genom ingefäran och puddingen.Kanderad ingefära säljs ofta på lösvikt bland naturgodiset, men finns också på påse från t ex Urtekram.
Tilltugg med gravad lax
Ingredienser
- 1 paket minikrustader
- 1 burk Eriks romsås eller annan romsås
- 4 skivor gravad lax
- eventuellt gurka eller dill till dekoration
Instruktioner
- Placera ut krustaderna på en bricka.
- Bottna med en tsk romsås i varje krustad.
- Strimla laxen och fördela i krustaderna.
- Garnera eventuellt med små bitar av gurka eller små dillvippor. Servera genast.
Blue Cheese Dip
Ingredienser
- 150 gram blåmögelost rumstempererad
- 1 dl crème fraiche
- 1 msk äppelcidervinäger
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Instruktioner
- Mosa ihop den rumstempererade osten med crème fraiche, vinäger och kryddor. Salta ytterligare om du tycker att det behövs.
- Servera som dip till grönsaker, grillade kycklingvingar, hamburgare eller schnitzel.
Glöggtilltugg med mjuk pepparkaka och mögelost
Ingredienser
- 1 mjuk pepparkaka
- 1 tub grönmögelost
- rårörda lingon
Instruktioner
- Skär pepparkakan i munsbitar.
- Spritsa en ring av grönmögelost på kakan.
- lägg lite rårörda lingon i ostringen.
Tilltugg med lantpaté och cumberlandsås
Ingredienser
- 200 gram lantpaté
- 1 danskt rågbröd
- 1 dl cumberlandsås
Instruktioner
- Skär rågbrödet i munsbitar.
- Lägg på bitar av lantpaté. Bred ut den med en kniv så att den ligger kvar om den är lite smulig.
- Toppa med lite cumberlandsås.