Recept på Gräddig pastasås med kycklingfärs
Just juletid tycks vara min bästa tid att hitta på enkla och lättlagade recept. Eftersom jag tycker att köttfärssås är världens bästa rätt genom tiderna försöker jag variera mig ibland. Här är mitt recept på en krämig kycklingpasta som passar hela familjen!
Kycklingfärs beter sig inte exakt som köttfärs. Eftersom den innehåller så väldigt lite fett bränner den lätt fast i kastrullen och du behöver liksom hacka i den för att det ska bli en bra färs. Så snart den är genomstekt blir den som en ljus köttfärs som är enklare att handskas med.
Jag hamnade i vild facebook-diskussion när jag gick ut med att min favoritpasta till köttfärssås är de supersmala capellini som bara ska koka i tre minuter. Näst bäst är vanlig spaghetti. Men här kom ju de mest bisarra åsikter fram i ljuset! Vissa hejade på farfalle(!) och någon tyckte att snabbmakaroner var bästa pastan till köttfärsås. Ja, där ser man. En tror att en känner människor…
Till den här pastan blir det perfekt med vanlig spaghetti, linguine, tagliatelle eller bucatini. Men alla gör förstås precis som de vill med pastasorterna. Har jag märkt.
Gräddig pastasås med kycklingfärs
Ingredienser
- 500 gram kycklingfärs
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olja
- 2 msk tomatpuré
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 morötter grovrivna
- 1 burk finkrossade tomater gärna från Mutti
- 1 dl vitt vin
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk oregano
- 0,5 msk chilisås t ex Chulula
Instruktioner
- Finhacka lök och vitlök. Fräs i olja tills den fått lite färg. Låt kycklingfärsen fräsa med tills den är genomstekt. Rör om hela tiden så att den inte bränner fast.
- Tillsätt tomatpuré, salt och peppar och rör om ordentligt.
- Rör ner rivna morötter, krossade tomater, vin och grädde. Krydda med oregano och chilisås. Låt puttra en stund.
- Smaka eventuellt av med mer salt och chilisås. Servera med nykokt pasta och extra svartpeppar.