Julbord utan köer på Torpedverkstan
Älskar du julmat men hatar att köa? Då är det här i mysiga Torpedverkstan på Skeppsholmen du ska äta ”julbord”. Fokus på fisk och skaldjur med bordsservering ända fram till desserterna och gottebordet!
Jag älskar bordsservering! Jag undviker bufféer, barer, bruncher och frukostar där jag måste köa och trängas med folk (som använder den kollektiva marmeladskeden för att kleta ut sylt på sin redan smörbredda macka). Jag är ganska snobbig på det sättet. Eller i alla fall bekväm.
Nu har ju många vana julbordsarrangörer fått bra kläm på logistiken, plus att stämningen ofta är god när människor snart ska få äta julmat. Klart bättre än innan de fått i sig första kaffekoppen vid en frukostbuffé på hotell till exempel. Men ändå!
Det är själva grejen, att få sitta kvar vid bordet och ändå få en ny drink, en kopp kaffe, eller en omelett, istället för att måsta köa i baren för att få beställa. Så skönt att slippa lämna gemytet och bryta upp från sitt sällskap för var gång en vill ha något mer. Jag går ju ut mest för att umgås, och näst mest för att äta och dricka gott.
Torpedverkstan på mysiga Skeppsholmen i Stockholm har förstått detta. Här serveras maten vid bordet till varje sällskap. Först en liten glögg serverad i mockakopp för att komma i rätt stämning. Sedan kommer sillar, gravlax, skagenröra, en tarte flambé med kantareller och getost samt lite chark.
Så föredömligt trevligt att kunna säga:
– Gud vilken god gingravad lax! Smakade du den?
– Nej, den missade jag tyvärr.
– Här!
Och så bara räcker man över den lilla tallriken och sällskapet får samma underbara smakupplevelse direkt! Utan att resa sig upp och ställa sig i kö. Jag älskart!
Två goda sillar, en klar med granatäpple och lök, en krämig med pepparrot. Matjessillen med rökt gräddfil och löjrom får brynt smör hällt över sig och under den ligger potatis och ägg. Det serveras inte potatis till sillen men gott knäckebröd. Här saknar jag bara en lagrad ost som jag tycker hör till sillbordet. (Men detta har jag påpekat, så det kanske kommer ost.)
För den som inte är galen i sill (som vår bordsgranne till exempel) finns här mycket annat att välja på. Skagenröra med frisk smak av citron. Tarten med svamp och ost, en perfekt liten charkbricka med en underbar ankelvermousse serverad med inkokt päron och karamelliserade hasselnötter. Vi blir rekommenderade ett glas riesling till allt detta. Det är första gången jag dricker vin till matjessill och det funkar så bra.
Efter denna start kommer en skaldjursplatå full med lyx. En delad hummer, krabbklor, räkor, musslor och ostron med tillbehör. En chilimajo och en aioli med citron är perfekta såser att doppa räkor och hummer i. Tomas som älskar (och tål) ostron blir gladast av dem och den goda vinägretten som hör till. Ett glas champagne sitter som en smäck till detta.
Här tar vi en liten paus och pratar med ett annat sällskap. De uppskattar verkligen att det är en blandning av julmat och andra rätter. Jag som alltid går all in på fisken när jag äter julbord är extremt nöjd med detta upplägg. Nästan bara fisk, och så den underbara anklevermoussen som jag inte vill vara utan.
När det är dags för kaffe, desserter och gottebord får vi faktiskt resa oss och välja bland allt det goda. Jag har trots mättnad svårt att gå förbi en crème brûlée och en hel del annat också visar det sig. Tomas tycker att detta är den bästa crème brûlée han någonsin ätit. Men också pannacottan med äpple, fudgebrownien och den urgulliga lilla citrontarten kvalar in på bästa dessertlistan.
Kanske låter Skeppsholmen lite off? Det är ju inte mitt i smeten, tänker du. Men det är ju bara en underbar liten promenad från smeten! Titta på utsikten. Titta på båtarna. Titta på slottet! Och vattnet! Så himla fint det är i Stockholm ändå. Efter maten är prommisen än mer välgörande. Att hand i hand gå mot Slussen, andas frisk luft och skaka ner dessertbordet är en utmärkt avrundning på en julmiddag.
Att äta julbord på Torpedverkstan kostar 895 kronor på vardagar och 795 på lördagar.
Jag slår ett slag för digestif
Om inte middagen blev tillräckligt nedskakad efter promenaden vill jag rekommendera en digestif när du väl är hemma. Att ha lite Underberg, Fernet Branca, eller Jägermeister kan vara en mycket god idé efter julbordet. Jag vet att i alla fall jag mår mycket bättre om jag får spjälka upp maten en stund innan läggdags.
Andra julbord jag testat:
Julbord i Storstugan på Hellasgården