Vegansk svamppasta – recept för många
Ska du bjuda hem ett helt gäng på middag? Då vill jag tipsa om min supergoda budgetmiddag med ett enkelt recept på Vegansk svamppasta. Bara nio ingredienser och lätt att dubbla eller halvera.
När jag bjuder hem många på middag och en av gästerna är vegan lagar jag veganskt till alla. Möjligen får de oveganska riva parmesan på sin pasta, men i övrigt är det fint att alla äter samma mat. Bor du trångt? Kanske folk får sitta lite här och där, på golvet och i soffan. Då kan det vara bra att bjuda på mat som man kan äta med enbart en gaffel eller sked. Så ingen tagliatelle eller andra långa såsiga saker. Välj en lättäten pastasort. Den här rätten kvalar in på alla vis! Förutsatt att du älskar svamp förstås.
Jag valde en rolig och fin pasta från Ica Selection som fångar upp såsen på ett exemplariskt vis. Trottole är stora pastaskruvar tillverkade i italienska Treviso på durumvete och vatten. Kom ihåg att välja pasta utan ägg.
Recept som räcker till många
Jag gjorde receptet för åtta personer men du kan lätt halvera det eller till och med dubblera, men då får du laga i två olika grytor. Fyra kilo svamp tar en massa plats innan den sjunker ihop! Jag har använt snygga skogschampinjoner, men om kassan är skral så går det mycket bra med vanliga champinjoner också.
När jag gör svamppasta vill jag att det ska smaka massa svamp. I svampsoppa kan det vara trevligt med en skvätt sherry, en slurk cognac kan åka ner i en svampsås, men i pastasåsen tycker jag bara att det förstör. Salt, svartpeppar, vitlök och lök är de kryddor som får sätta smak på svampen. Mer behövs inte!
Veganska viner på Systembolaget
Till svamppastan passar det fint med en något smörig chardonnay. Hur du hittar veganska viner har jag skrivit om här! Alkoholfri halvtorr äppelmust passar också jättebra till pastan. Höstigt och gott! Den här rätten är bra på alla vis men så där värst fotosnygg är den inte. Därför har jag piffat den med en kvist persilja. Den behöver du inte bry dig om.
Vegansk svamppasta
Ingredienser
- 800 gram pasta t ex Trottole
- 2 schalottenlökar stora
- 2 vitlöksklyftor stora
- 3 msk rapsolja
- 2 kilo champinjoner gärna skogschampinjoner
- 2 paket iMat 13% från Oatly
- 0,5 msk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 2 msk Maizenaredning för ljusa såser
- ev persilja till garnering
Instruktioner
- Slå på en stor kastrull med pasta vatten. Salta.
- Finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan.
- Skiva champinjonerna och fräs med löken tills all vätska avdunstat. Rör om så inte löken bränns vid.
- Koka pastan enligt instruktionerna på paketet.
- När svampen är stekt, tillsätt iMat, salt och peppar. Låt koka några minuter och smaka ev av med mer salt.
- Rör ned maizenaredning och rör om. Låt koka ytterligare några minuter.
- Servera antingen var för sig eller blanda pastan med såsen.