Recept på Rimbobullar – den godaste bullen!
Jag tycker att kanelbullen fått nog så mycket uppmärksamhet. Om jag fick välja skulle jag alla dagar i veckan välja Rimbobullar! I flertal, de är så fluffiga och försvinnande goda. Här är ett recept som jag baserat på Hembakningsrådets i Bara bullar, men sedan gjort om en aning. Ändringarna står under Anteckningar.
Min mamma och pappa bakar väldigt goda kanelbullar. Men då jag aldrig brytt mig om kanelbullar så värst mycket så var glädjen desto större när mamma bakade de underbara Rimbobullarna. Små gulliga knyten med en osöt deg fylls med en kräm på smör, socker, vanilj och lite citron. När de är ljumna glaseras de. Ohyggligt svårt att bara en bulle. Ja, det går nästan inte!
Mina Rimbobullar inte snyggast – men godast!
Detta är mitt första försök att baka Rimbobullar och jag fick inte alla att sitta ihop som fina knyten utan vissa liksom ”slog ut” i ugnen. De blev inte de snyggaste bullarna men de är fortfarande lika goda! De ska glaseras just före de äts som om du tänker frysa in några bullar kan du göra halva satsen av glasyren.
Allra godast är Rimbobullarna nybakta, men du kan också piffa dem knappt en halv minut i mikron för att fluffa upp dem om de varit frysta eller blivit kalla och lite hårda i skafferiet. På med glasyren sist av allt! Du kan spara den i kylen och bara hälla på lite allteftersom du ska servera bullarna. NJUT!
Rimbobullar är – förutom överlägsna i smak – enklare att baka än kanelbullar. I Hembakningsrådets recept i Bakboken står det dock att man inte ska knåda degen. Hur jag skulle fått i 150 gram smör utan att knåda degen är för mig en gåta. Därför har jag gjort om en aning i receptet. Fyllningen har jag också ökat på en hel del, för den vill du inte snåla med!
Rimbobullar
Utrustning
- Bullformar
Ingredienser
Deg:
- 25 gram jäst
- 2 dl mjölk kall
- 1 msk strösocker
- 1 krm salt
- 0,5 ägg uppvispat
- 7-8 dl mjöl ca420 gram
- 150 gram smör rumsvarmt
Fyllning:
- 120 gram smör rumsvarmt
- 3 msk strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 0,5 citron rivet skal, kan uteslutas
Pensling:
- 0,5 ägg uppvispat med lite vatten och salt
Garnering:
- 2 dl florsocker
- 1,5-2 msk vatten
Instruktioner
Deg:
- Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen löst sig.
- Blanda ner socker, salt, ägg, mjöl och smöret i klickar. Knåda ihop allt till en ganska lös deg. Tillsätt mer mjöl om den är alltför kladdig. Låt degen vila under plast i 30 minuter.
Fyllning:
- Rör samman ingredienserna ordentligt och lägg gärna ner i en spritspåse.
Bullar:
- Lägg ut bullformar en plåt.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en fyrkant på 40×40 cm. Den ska vara strax under 1 cm tjock.
- Skär ut fyrkanter ca 7×7 cm.
- Spritsa eller klicka ut fyllning mitt på varje fyrkant. Ca 1 tsk per bulle.
- Vik in hörnen mot mitten och tryck till. Lägg i bullformarna. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bullarna med äggblandningen. Grädda mitt i ugnen tills bullarna fått fin färg 6-8 minuter. Ta ut och låt svalna.
Glasyr:
- Om du inte ska glasera alla bullar, utan t ex vill frysa några, så kan du göra halv sats. Rör samman florsocker och vatten, eller citronsaft, lite i taget till en slät glasyr. Ringla över glasyren strax före serveringen.
Nydelige! Har bakt disse tre ganger, og de forsvinner ganske raskt.