Recept på mexikansk Chicken Pozole Verde
Först och främst: detta är min högst egna variant på en grön Pozole. Mexikaner må koka av vrede och skicka arga mail, men soppan smakar helt klart mexikanskt och är supergod! Så här har du mitt recept på Chicken Pozole Verde.
Gå till receptJag hade turen att få åka till Mexiko med en Mexikan, Claes Puebla Smith. Väl där blev jag bjuden på festmiddag hemma hos en familj. Där åt vi en pozole som var som från himlen! Där gjordes den på traditionellt vis med fläskkött. Pozole är oftast röd i färgen, så även om den här blir mera beige än grön, kallas den ändå grön för att den görs på tomatillos.
När du läser receptet kanske du stoppar och hejdar dig redan vid jobbiga ingredienser som tomatillos och pozolemajs. Men snälla gör inte det! Via webbutiken Andale.se hittar du allt du behöver, och de spännande mexikanska ingredienserna skickas till dig vart du än bor i Sverige. Själva är vi storkunder och ska nu försöka vidga vyerna och lyfta blicken från tacos. Även om tacos är bäst!
Det som gör mexikansk mat extra trevlig är att den ofta serveras med extra tillbehör som du själv väljer att pimpa din soppa med. Koriander, lime och extra jalapeño är vanligt, men även bitar av avokado, friterade tortillas eller majschips som krossas och ger fint crunch i olika soppor och grytor. OBS! Majschipsen heter inte nachos i Mexiko utan totopos. Så nu försöker vi här i familjen Turunen också säga totopos. Fint skivade rädisor är också ett vanligt tillbehör. Jag hoppar över dem då jag inte är galen i rädisor.
Majsen man använder i Pozole heter egentligen Cacahuazintle. Den torkade majsen behandlas och kokas för att bli pozolemajs. Det är majs som är helt vit och har stora korn som är betydligt tuggigare än den gula söta majs vi är vana vid. Mer som bönor i konsistensen.
Här har jag skrivit mer om mexikanska webbshoppen Andale
Mexikansk Chicken Pozole Verde
Ingredienser
- 1 kg kycklinglår benfria
- 1 dl pumpafrön
- 1 anchochili
- 2 jalapeño
- 1 gul lök
- 1,5 liter kycklingbuljong
- 1 burk tomatillos ca 800 g
- 1 msk oregano
- 1,5 tsk salt
- 1 dl koriander
- 1 burk pozolemajs ca 800 g
Till servering
- 1 avokado
- 1 kruka koriander
- 1 lime
- majschips
Instruktioner
- Börja med att rosta pumpafrön i gryta utan fett i ca 4 min. När de poppar och doftar är de klara. Häll över i en skål.
- Hacka chili och gul lök grovt. Häll i grytan tillsammans med kycklinglår, buljong, tomatillos utan spad, oregano och salt. Koka allt under lock i 40 minuter.
- Ta upp kycklingen med hålslev och dra i sär köttet med två gafflar.
- Ta fram en blender och ta med en hålslev upp alla grönsaker och häll ner i kannan.
- Tillsätt färsk koriander, pumpafrön och 2 dl av buljongen i grönsakerna. Mixa slät i några minuter.
- Sila av resten av buljongen från grytan och ha den i en tillbringare.
- Häll tillbaka den mixade purén i pannan och späd med hälften av buljongen.
- Sila av majsen och spola under kallt vatten i ett durkslag. Tillsätt i grytan tillsammans med den strimlade kycklingen. Späd eventuellt med mer buljong. Låt koka i 15 min till. Smaka eventuellt av med mer salt.
- Servera grön pozole i djupa skålar med alla tillbehör.
Den här soppan var så otroligt god, blir till att beställa med ingredienser för att göra ytterligare en omgång. Perfekt att ta med som lunch på jobbet.
Kanonbra! Och handla hos Andale, dem är super!