Speck och Stilfser – recept med smak av Sydtyrolen
I samarbete med Sydtyrolen
Jag har fått en låda med produkter från Sydtyrolen. Det är vin, äpplen, Speckskinka och Stilfserost. Jag har gjort två enkla recept med godsakerna!
Gå till receptSüdtiroler Speck SGB är en skyddad geografisk beteckning sedan 1996. Fläsket är urbenade grislår som först saltas och kryddas. Sedan kallröks det lätt med bokträ. Efter rökning lagras det utomhus. Producenternas motto är: ”lite salt, lite rök och mycket frisk luft”.
Fläsket blir smakrikt utan att vara toksalt, och kryddigt med bara en lätt mycket angenäm röksmak. Det är i konsistensen ungefär som en prosciutto, bara aningen torrare. När du gör chips av det i ugnen tar du fram smakerna ytterligare. Mer om de olika beteckningarna kommer längre ner i artikeln.
Stilfser SUB ost är den enda osten i Sydtyrolen med skyddad ursprungsbeteckning. Den görs på komjölk från gårdar i sydtyrolen och får mogna i minst 60 dagar. Man kunde tro att det skulle bli en mild ost men tvärt om är Stilfser smakrik, fet och härligt krämig. I konsistensen ungefär som raclette-ost, med smak som påminner om en mild taleggio. Supegod!
Stilfserost passar utmärkt att bara äta precis som den är, rumstempererad, gärna med små söta tomater och ett glas vitt vin till. Men självklart kan du göra en härlig toast, pasta eller paj med den också. Jag valde att laga en snabb pasta med både osten och speckskinkan i.
Äpplen från tyrolen
Förutom Stilfserost och Speckskinka har Sydtyrolen fina viner, Vin Alto Adige DOC, på både röda och gröna druvor och äpplen, Südtiroler Apfel SGB. Äppelodlingarna ligger på 1000 meters höjd och det finns 13 olika äppelsorter som bär SGB-märkningen, både röda och gröna. Vill du testa äpplen från Sydtyrolen känner du lätt igen det lilla märket med nyckelpigan på.
Fina råvaror – enkla recept
När du har så här fina råvaror finns det ingen anledning att krångla till det. Här vill man känna smaken av de goda äpplena, den smakrika skinkan och den krämiga osten.
Pasta med Speck och Stilfser
Ingredienser
- 400 gram spaghetti
- 2 tsk salt till pastavattnet
- 8 skivor Speckskinka eller annan lufttorkad skinka
- 3 dl Stilfserost riven
- 1 dl grädde
- 1 tsk svartpeppar
- 16 cocktailtomater
- 1 dl basilikablad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader, grill. Lägg Speck-skivorna på bakplåtspapper i en ugnsfast form. Baka i ca 5 minuter till chips.
- Koka pastan i saltat vatten. Sila av.
- Tillsätt riven ost, grädde, svartpeppar och rör om spaghettin ordentligt tills osten smält.
- Smula ner alla Speck-skivor utom en.
- Halvera cocktailtomaterna och tillsätt dem. Spara några basilikablad till garnering och rör ner resten i pastan.
- Servera gärna på varma tallrikar och avsluta med lite extra svartpeppar och basilikablad. Stick ner en bit av en skiva Speckskinka i pastan.
Smörstekta äpplen med kanelcrunch
Ingredienser
- 3 röda äpplen gärna Sydtyrolska äpplen
- 2 msk smör
- 2 msk mörk rom Amaretto eller brandy
- 2 msk strösocker
- vaniljglass
- granola gärna med kanel
Instruktioner
- Skär äpplen i bitar. Smält smör i en stekpanna.
- Stek äpple på ganska hög värme. Tillsätt rom, Amaretto eller brandy. Om barn ska äta så bara uteslut alkoholen.
- Tillsätt socker och låt koka in i äpplena ett tag.
- Servera heta äpplen med vaniljglass och färdigköpt granola, gärna med kanelsmak. Om du inte hittar det kan du bara pudra över lite kanel.
Vad står de olika beteckningarna för?
Märkningarna SUB och SGB delas ut av EU för att garantera livsmedelssäkerhet, produkternas geografiska ursprung samt till att skydda miljön och traditionella tillverkningsmetoder.
SGB – SKYDDAD GEOGRAFISK BETECKNING
SGB som både Speck och äpplen från Sydtyrolen är märkta med ska identifiera produkter vars kvalitet eller anseende har koppling till platsen där någon del av produktionen sker.
SUB – SKYDDAD URSPRUNGSBETECKNING
SUB-märkningen som osten Stilfser har ges till produkter vars beredning sker i ett visst geografiskt område, med metoder som är typiska för lokala producenter och med råvaror från det lokala området.