Dos and dont’s med smörgåstårta
Jag ääääälskar smörgåstårta. Men jag älskar inte alla smörgåstårtor. Mången gång har jag blivit besviken över torr leverpastej, rå lök och andra knasigheter som inte har någonting att göra i en smaskig smörgåstårta. Här kommer mina mycket starka åsikter i ämnet.
Jag förstår att jag sticker huvudet i lejonkulan nu, då alla jag känner som älskar smörgåstårta också har mycket starka åsikter om smörgåstårta. Men det är ju det som gör det så kul! Alla har sina egna regler. OBS! Låtsasregler. Så egentligen behöver ingen bli arg på mig för att jag låter så konservativ och rigid. Du kan istället fundera på vad du har för maträtt som du har starka känslor för?
Mina regler för en lyckad smörgåstårta
Som sagt: rå lök. Nej det funkar inte. Det tar över hela tårtsmaken och stannar kvar i munnen många timmar efter att du ätit den. Dessutom vill jag ju helst dricka bubbel till min smörgåstårta och då blir det ännu konstigare med rå lök i den. Så aldrig rå lök. Nej, inte ens röd- eller silverlök. Gräslök ja. Alla annan lök – nej. Enkelt!
Leverpastej då? Jomenvisst! Min vän Annamia gör en underbar smörgåstårta med gräddig leverpastej med bostongurka i. Så jag är inte helt emot leverpastej alltid. Men för det mesta.
Berättar du gärna för kreti och pleti att smörgåstårta är något man gör själv hemma, inte köper i butik. ”Köpes blir aldrig lika god som när jag gör den.” Snälla sluta genast. Jag har hört detta märkliga argument sedan jag började bry mig om smörgåstårta (6-årsåldern) och det är fortfarande lika obegripligt och för det mesta inte heller sant.
Lyxen att slippa laga själv
För mig är den stora smörgåstårtelyxen just den att INTE behöva laga själv. Det blir oftast inte godare eller billigare och hela grejen är för mig att bara komma hem, koka en stor kanna te (eller poppa en flaska bubbel) och voilà! Maten är serverad! Om jag är ensam med min tårta så kokar jag en hel kanna te och äter smörgåstårta iförd pyjamas. Jag äter i omgångar och drar ut på hela härligheten. Äter jag bland andra människor har jag säkert någon finkläd på mig och bubbel i glaset.
Nästa no-no: modern smörgåstårta. Har du fått veta att du ska bli bjuden på smörgåstårta och ser framför dig en luxuös kreation som innehåller allt. Jag menar allt! Lax, räkor, skinka, ost, legymsallad, burksvamp (ja det är också gott!) och så visar det sig att den så kallade smörgåstårtan i själva verket är en italiensk smörgåstårta med vacker parmaskinka på toppen och ärtskott runt kanterna. Brödet är focaccia och mellan bröden är det pesto. Oh den besvikelsen.
Matjessilltårta är underbar gott ibland. Det är dock aldrig en smörgåstårta. Det är en matjessilltårta. Okejs?
Tunga tårtor med färskost
Vissa modernare smörgåstårtsmakare har börjat använda väl mycket färskost typ Philadelphia i sina tårtor. De har säkert en idé om att det blir en fräschare tårta. Eventuellt är det sant, men blir den godare än med majonnäs, creme fraiche, grädde och så vidare? Aldrig. De blir dock väldigt tunga! Hög densitet på färskost.
Själv skulle jag inte göra en smörgåstårta på brödkakor typ Hönökaka, men det där är ju valfritt och jag har ätit flera stycken på kaka som varit goda. Jag föredrar vanligt vitt bröd. Eventuellt blandat med något mörkare bröd, men aldrig danskt rågbröd.
Ätbar dekor – ja tack!
Till slut den allt så viktiga dekoren. Jag är för: kokt ägg, ostrullar, gurka, vindruvor, dill, räkor, laxrosor, rostbiff, skinka och körsbärstomater. Jag är emot saker som du inte kan äta. Citronen må se vacker ut där den ligger i vikta skivor, men den ger i från sig en massa sur smak och det blir inte supergott. Stenbitsrom är också en märklig sak som nästan inte lyfter någon rätt. Jag tycker att allt som är på en smörgåstårta ska gå att äta. Det ska bli noll rester när du är klar.
Ytterligare några tillägg: Tårtan ska helst gå att äta med enbart en gaffel och! ännu viktigare – den ska gå att skära bitar av, helst någorlunda likadana bitar. Därför blir det svårt med en vacker hög med parmaskinka i mitten till exempel. Detta är kanske också anledningen till att vissa väljer att bara hacka den gravade laxen och lägga i strängar på tårtan istället för att göra tjusiga rosor.
Jag är inte bara emot citron på grund av sur smak, den gör att man också måste peta på tårtan med fingrarna. Detsamma gäller physalis och andra knasigheter som är vackra att titta på men svåra att äta om du inte vill ha majonnäs på händerna.
Vilka bra tips Malin! Hade bara liiite färskost annars klassiskt och bra tips ang. citronerna och laxen! (Har stått och gjort två olika sorter nästan hela dagen och i morgon bitti skall jag dekorera dem och sen ska vi äta dem på student firande kl.12 🙂
Herregud vad jag blir avundsjuk! Inte på dig som får göra tårtorna men på alla som får äta dem! 😜🥳