Äppelblom – Vårwhisky från Mackmyra
Jag fick prova en ny whisky, Mackmyra Äppelblom. Den har fått smak av exklusiva calavdosfat och släpps på Systembolaget på min födelsedag.
Jag försöker gå på så många provningar som möjligt. Särskilt kul tycker jag att det är med ”spritprovningar”. När man provar starkare varor är det ett annat tillvägagångssätt än när man provar vin eller öl.
– Många vinkunniga snurrar glaset som en galning och sticker ner näsan och drar in ett djuuuuupt andetag. Gör inte det, säger Guillaume Drouin, som kommer från calvadosproducenten Christian Drouin där Mackmyra köpt sina fat.
Lite för sent! Då de flesta på provningen just gjort exakt detta.
– Det enda som händer när ni snurrar upp vätskan i glaset är att ni får en spritchock i näsan, och det kan vara svårt att känna smak efter det.
Mackmyras nyhet är tydligen en ”klassisk Mackmyra” samtidigt som den är nyskapande med sina äppel- och pärontoner som kommer fram extra mycket tack vare lagring på calvadosfat.
Det jag själv kan konstatera efter att testa tre sorters whisky och tre sorters calvados är att jag fortfarande inte är galen i rökig singel malt-whisky. Eventuellt fördrack jag mig på 1990-talet när det bara fanns rökig whisky hemma hos folk. Bourbon FTW! Tänker jag. Men till och med jag kan ändå uppskatta fruktigheten i den här trevliga nyheten från Mackmyra. Den är riktigt god. Men jag köper den inte.
Jag märker också att jag är galet förtjust i calvados! Och jag är billig i drift. Ju yngre desto bättre. Lite som med tequila och vissa andra destillat. Jag tycker att det finns en charm med att känna vad för slags råvara drycken är gjord på. Ju längre tid på fat, desto mindre smak och känsla av råvaran. Därför är tequila blanco och ung, mindre dyr calvados mina favoriter. (Jag köper.)
Mackmyra Äppelblom finns i begränsad upplaga (6000 flaskor) på Systembolaget från den 22 mars 2019.