Slaktarvinet Butcher White – perfekt till schnitzel
Jag fick testa ett nytt vitt vin från Österrike, Butcher White, till en underbar schnitzel på gris. Christian Hellberg stod för maten på Nosh and Chow.
När vi precis sätter oss till bords frågar min kompis Petter (AKA Ploppes Table) ”När åt du schnitzel senast?” Jag kan ärligt säga att jag ofta går förbi det stekta och panerade. Kanske för att jag varit med om så många misshandlade köttbitar (mycket sällan kalv) som panerats till förbannelse och stekts i gammal olja och sedan kallats för schnitzel på menyn.
Det ska vara vitt vin till schnitzel
Senast jag åt en minnesvärd schnitzel var faktiskt på Djuret. Det var när krogen i Gamla Stan var ganska nyöppnad, så det måste vara cirka hundra år sedan. I dag här på Nosh and Chow ser jag verkligen fram emot den mäktiga måltiden. En pankopanerad schnitzel gjord på griskött dagen till ära.
– Den är ju fylld med skinka och det är en gris på vinetiketten så jag tyckte att det passade bra, säger kocken och krögaren Christian Hellberg.
Vinmakaren bakom Butcher White, österrikaren Hans Schwarz, var från början slaktare. Familjen har odlat druvor på sin mark i många generationer men har sålt bort det mesta till det lokala kooperativet. En liten mängd vin har bryggts hemma för husbehov.
När vinmakaren Alois Kracher smakade husvinet övertalade han Schwarz att satsa på vinproduktion i större skala. Först kom en röd variant på pinot noir som jag tyvärr inte har smakat, men som rosades av alla runt bordet som druckit det. Och nu i februari släpptes alltså Butcher White.
Vinet är gjort på 60 % Gruner Veltliner, 30 % Welschriesling och 10 % Sauvignon Blanc och är mycket lättmatchat till mat. I Österrike är det tradition att dricka vitt vin till söndags-schnitzeln. Härligt tycker jag som ju är en vitvins-lover av stora mått.
Det är smörigt, fruktigt och torrt på samma gång. Vinet passar perfekt till en mäktig ostfylld schnitzel men jag ser fram emot att dricka det till en helstekt kyckling med gräddig svampsås. Jag kan också tänka mig att det passar till vissa asiatiska rätter… eller, jag vet inte. Jag har just beställt fem flaskor så jag kommer att hinna testa småningom.
Butcher White ligger i Systembolagets beställningssortiment, kostar 119 kronor och har nummer 71739.