Cava – en liten guide till det spanska bubblet
Cava blir alltmer populärt bland oss bubbelälskande svenskar. Men hur tillverkar de den, och vad betyder namnet? Allt om det i min lilla guide här.
Det var vinskribenten Alf Tumble som satte perfekta ord på doften av det spanska bubblet. Han skrev något i stil med, ”den luktar pyspunka från en gummimadrass”. Och det gör den faktiskt ofta. Den smakar dock ingenting av pyspunka, utan man får bara komma över doften och gärna hitta en annan association. Tips mottages tacksamt! När du väl har fått smak för det mousserande vinet finns det massor att upptäcka.
En liten cava-guide
- Cava är Spaniens svar på champagne och tillverkningen började runt 1870.
- Det är världens mest exporterade bubbel.
- Namnet kom först på 1970-talet då spanjorerna inte längre fick kalla sitt bubbel för champaña. Ordet betyder källare eller grotta på katalanska.
- Nio druvor är tillåtna när man tillverkar det: de vita druvorna: macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay och malvoisie. De röda druvorna: pinot noir, trepat, grenache och monastrell.
- Vinet är inte bundet till ett speciellt område utan kan vara tillverkat var som helst i Spanien. Kataloniens Penedésdistrikt står dock för 90 procent av all tillverkning. Men det finns också cava från Rioja, Zaragoza och Navarra.
- Cava måste vara gjord på det traditionella sättet, det vill säga med en andra jäsning på flaskan (precis som champagne). De lagrar cava på sin jästfällning i minst nio månader.
Lagring och status
- Cava lagrar de i minst 9 månader (vit märkning). Reserva lagrar de i minst 15 månader (grön märkning) och Gran Reserva i minst 30 månader (svart märkning). En gran reserva ska vara torr. Vissa producenter lagrar sina prestigecavor ännu längre.
- Vinet måste ha en alkoholhalt på mellan 10,8 till 12,8 volymprocent.
- Cava är ett eget DO, (Denominación de Origen), alltså Spaniens skyddade ursprungsbeteckning för livsmedelsprodukter och vin.
- Nu finns utbrytare från DO som försöker höja statusen på det spanska vinet. De gör sina viner under beteckningen Penedès DO och förespråkar en torr stil och längre tid på jästfällning.