Test: prisvärt på kinesiska Formosa
Här kommer ytterligare ett budgetrestaurangtips. Skriv upp och spara till slutet av lönen. På Kornhamnstorg i Gamla Stan i Stockholm ligger kinesiska krogen Formosa. Här äter du vällagade rätter för en billig peng.
Jag är här för första gången och har faktiskt aldrig lagt märke till restaurangen här på Kornhamnstorg, trots att det ser ut som att den funnits sedan 1968 på krogens hemsida. På Formosa kan du välja mellan vanliga kinesiska rätter och hot pot. Det finns också sushi vilket brukar göra att jag drar öronen åt mig.
En grej som gör vissa skeptiska är menyer med bilder på maten. Men jag tycker att det är ganska trevligt. En detalj som gör oss hoppfulla är att de flesta som äter här verkar vara kineser. Bland annat gästen som sitter närmast oss. Hon kan alla texter till de kinesiska låtar som spelas och sjunger med högt och fint. Vilket gemyt!
Fiskdoftande aubergine på Formosa
På Formosas avsmakningsmeny finns rätten Fiskdoftande aubergine – en av mina absoluta favoriter. Den kan du beställa även när du inte tar avsmakningsmeny och det bör du göra. Ägaren kom ut och sa att han snart ska sätta upp den i vanliga menyn då alla verkar vilja äta just fiskdoftande aubergine. Den doftar inte alls fisk och är helt vegetarisk. Den friterade auberginen är bara smaksatt med samma kryddor de skulle använt till fisk. En helt underbar rätt som jag kan få ett otroligt sug efter.
Jag har testat att laga fiskdoftande aubergine hemma, men inte fått till den lika bra som här på Formosa, China på Ringvägen eller T8ng på Hornsgatan, till exempel. Så därför missar jag inte ett tillfälle att beställa rätten på krogen.
Två proppmätta för 600 kronor
Vi beställer också sallad på skogsöron, som visar sig vara en stor skål med den runda, lilla tuggiga svampen som är helt kall och marinerad i stora mängder chili och andra kryddor. Mycket gott. Formosas dumplings får också högt betyg då degen är så där perfekt tunn, med lite stekyta på och perfekt kryddad fläskfyllning och klassisk saltsyrlig dippspås.
Kyckling kung po är en sötsyrlig huvudrätt som smakar olika (och stavas olika) på vilken kinesisk restaurang du än beställer den. I min kinesiska kokbok heter den Gongbao jiding, men har ungefär samma ingredienser. Det är kyckling med mycket grönsaker och nötter samt sichuanpeppar och chili. Här på Formosa är den het, god och smakrik, men inte den allra bästa jag ätit.
På två personer tog vi in tre förrätter och en varmrätt och vi orkade inte äta upp allt. En öl och ett glas vin och notan slutade på cirka 600 glada pickadoller. Ett vrakpris för en riktig vrakmiddag. Stämningen här är lugn och mjuk, bra samtalsvolym och servicen vår första kväll här är helt strålande. Vi får till och med hjälp att ta på oss kapporna efter middagen, som de proppmätta tanter vi är. Tack för det Formosa!