Recept på Melanzane alla Parmigiana – italiensk auberginegratäng
Jag älskar Melanzane alla Parmigiana. En italiensk auberginegratäng med mustig tomatsås. Den finns i ett otal varianter, ibland med rökt mozzarella, men jag tycker att det blir godare med naturell. Här är min variant av rätten, ett enkelt recept på en vegetarisk supergod gratäng!
Gå till receptFörutom att den här rätten är vegetarisk, LCHF och kanske till och med GI-vänlig, så är den en rätt som är perfekt bjudmat. Okej, köket ser ganska kaosigt ut just när du håller på. Tomatsåsen skvätter och osten hamnar lite överallt. Men den går helt utmärkt att förbereda, och innan gästerna plingar på har du städat diskbänken och torkat av spisen.
Det enda som blir kvar är en form med gratäng som ska in i ugnen. Och medan den gratineras hinner du med ett glas bubbel, lite snacks och att umgås med gästerna. Så himla bra eller hur!
Melanzane alla Parmigiana
Ingredienser
- 2 auberginer mellanstora
- 1 tsk salt
- 0,5 dl olja t ex raps
Tomatsås:
- 2 msk olivolja
- 1 bananschalottenlök hackad
- 1 vitlöksklyfta hackad
- 400 gram krossade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 0.5 dl vitt vin eventuellt
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 2 krm cayennepeppar
- 1 tsk oregano
- 1/2 kruka basilika hackad
Till gratängen
- 2 förp mozzarella à 120 gram
- 2 dl riven parmesan
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Skiva aubergine i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta ur auberginen på ena sidan minst 10 minuter.
- Torka av vätska och salt med hushållspapper och stek i oljan i het stekpanna. Pensla gärna skivorna med olja så går det åt lite mindre olja. Låt steka ganska länge på varje sida, men inte så att den blir sladdrig.
- Koka samtidigt tomatsåsen. Fräs lök och vitlök i en panna, häll på tomater och kryddor och låt koka ihop. Tillsätt basilikan först på slutet. Har du en skvätt vitt vin hemma så häll i den.
- Smörj en ugnssäker form och lägg aubergine i botten. Varva skivorna med mozzarella.
- Häll på tomatsåsen och strö över parmesanen sist.
- Gratinera i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills den blivit gyllene. Servera med en krispig grönsallad och gärna bröd att suga upp såsen med. Man får det!
Jag öser gärna på med parmesan och råkar du ha en skvätt vitt vin hemma, eller ska servera vin till maten så låt en slurk gå ner i tomatsåsen också. Förutom parmesanen så är det dessutom en hyfsat billig rätt. Du måste ju inte steka auberginen i olivolja. Raps funkar utmärkt. Ett italienskt ganska fruktigt vitt vin passar geschwint till Melanzane alla Parmigiana. Till exempel Casal di Serra Classico Superiore (nr 12419) för 99 kronor.
Fantastiskt god maträtt!!
Hej! Passar den här rätten till att förbereda kvällen innan man ska ha gäster?
Oj nu råkade jag nog besvara din kommentar, det var ju inte meningen 🙂
Mmmm!
Mmmmm
Så fantastiskt gott
Skulle ju kanske inte hålla med om att ostlöpe är vegetariskt.
Men som tur är finns det alternativ till alla animaliska ingredienser ovan.
Hej Anna!
Nej det har du så klart rätt i. Sedan finns det ju så många olika sorts ”vegetarianer” nu, men självklart borde jag ha tänkt på det! Tack för påpekandet!
Perfect och enkelt att laga. Jag är imponerad och den kommer på vardagsmeny säkert.
Härligt att du gillar den!
Fantastiskt gott och en superbra bjudrätt. Älskas av alla!
Underbart att höra! 😀
Det här är det absolut godaste jag ätit i aubergineväg(och det är mycket). Jag var lite generösare med kryddningen, vin och parmesan. Hela familjen åt som besatta. Tusen tack!! 🙂 inskrivet i reveptboken.
Åh tack!
Att få komma med i receptboken är det bästa betyget jag kan få!
😍
Så fantastisk god rätt gör den om o om igen. Goda lukter som sprider sig i köket 🥰
Tack!
Vad bra att du påminde mig! Nu är det ett tag sedan jag lagade detta men rätten passar perfekt en snöig dag som i dag.
Jättegott! Jag hade varken bananschalottenlök, vin eller basilika hemma men tog gul lök och ökade oreganon. Det här kommer jag att göra fler gånger.
Verkligen supergott! Hade denna rätt som alternativ till vanlig lasagne. Alla åt av båda. Kommer att göras många gånger till!
Hej!
Vad glad jag blir att höra detta! Och att själv bli påmind om rätten! Just nu blir det mest sommarsallad men tids nog så är det läge för en gratäng!
Malin
Väldigt god och dessutom vacker rätt.
Tillsatte även citronzest i tomatsåsen och det passade väldigt bra till🥰
Jättegott ! Blev precis som jag ville i smaken
Tack för ett FANTASTISKT recept! Smaken blev 100%!
Dock, när vi tagit ut ur ugn och den fått vila i någon halvtimme och det var dags att äta, så var det i botten på gratängformen ganska mycket vatten. Vi lät auberginerna ligga och dra sig i salt i 45-60 minuter så det borde inte ha varit ifrån dom.
Vad kan detta bero på? Vatten från mozzarellan?
Hej Victoria!
Attans vad trisst! Man vill ju inte ha en pöl i botten. Om man krabat ut auberginen/torkat av den med hushållspapper så kan vätskan komma från de krossade tomaterna som kan vara väldigt olika. Annars vet jag inte? Mozzarella ska inte vätska sig.
Hoppas att den ändå slank ner!!
Ska testa göra om den efter receptet och se om jag kan begripa varför den blir blöt.
Ja, det var lite trist! Men dagen efter var den mycket bättre 🙂
Kanske kan det vara de krossade tomaterna, vi använde Mutti, vet ej om de brukar vattna lite?
Den slank ner alldeles för lätt ändå kan jag glatt meddela!
Ja även om jag tycker att Mutti har fantastiskt goda tomater så kan kvaliteten/ vattnigheten variera. Så är det med levande ting såsom grönsaker! Hm nästa gång kanske man ska sila av dem lite innan man gör såsen? Skönt att den slank ner ändå! Jag serverar ofta i djuptallrik för min blir också ganska såsig. Bra att servera med ett bröd så man kan suga upp det götta. 😍
Allt detta ska jag testa imorgon när det är dags igen 😀
Tack för alla tips!
Lycka till!
Ha gott bröd vid sidan av och servera i djuptallrik för säkerhets skull!
Malin
Lite snålt med vitlök men annars en perfekt rätt. Jag har den (med extra vitlök) som tillbehör till lamm och njuter.
Björn
Tack Björn!
Det är ju så fiffigt med recept att man kan lägga till hur mycket vitlök som helst! Bra gjort.
Malin
Hej! En fråga, passar denna rätt till att förbereda kvällen innan man ska ha gäster?
Hej!
Förlåt för sent svar!
JA den passar utmärkt. Den blir bara bättre när den får ”stå till sig” och bara hettas upp inför servering. Hoppas att du testade.
Malin