Årets Svenska Måltidslitteratur 2018 – alla vinnare!
I år har jag blivit invald i juryn för Svensk Måltidslitteratur. Det har varit ett digert arbete att gå igenom alla fantastiska kokböcker, köksträdgårdsböcker och essäer med mera för att kunna utse vinnare i hela 33 olika kategorier. I går var det prisutdelning och här är listan på alla vinnare med motiveringar.
Bland vinnarna hittar vi bland annat kockarna Tareq Taylor, Mathias Dahlgren och den rutiga kokboken. Bästa bok alla kategorier blev Magnus Nilssons praktverk Nordisk kokbok. En riktig tegelsten för den som vill veta allt om nordisk mat. Men i listan på vinnare finns också mindre böcker och jag är säker på att du kan hitta någon du vill ha eller vill ge bort i julklapp bland pristagarna.
Jag vill ha Rutabaga!
Själv vill jag gärna äga Rutabaga med Mathias Dahlgrens fantastiska recept på lakto-ovo-vegetariska rätter och så vill jag läsa berättelsen om brännvinskungen L.O Smith som startade Absolut och själv var absolutist. Från Krog till Krog av Richard Tellström och Håkan Jönsson och den underbara bakboken Brödrevolutionen av Erica Landin-Löfving äger jag tack och lov redan.
Med i juryn är, förutom jag själv, Karsten Thurfjell, Christina Möller, Charlotte Birnbaum och Mikael Engblom. Tillsammans har vi gått igenom den massiva skörd av måltidslitteratur som ges ut i Sverige under ett år (över 300 böcker). Vi har haft olika roller i juryn där min huvudsyssla varit att granska recepten.
I går var det festlig utdelning av diplom på Kungliga Biblioteket i Stockholm och sedan skumpa och mingel på Taverna Brillo. Superkul att få vara med om, och juryn är ett kul gäng med starka åsikter. Jag ser redan fram emot nästa års juryarbete!
Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2018
1. À la carte – ”Best Chef Books”
Författare: Daniel Crespi och Mikael Einarsson
Titel : 30 odödliga rätter
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Calle Stolz
Form: Jonas Cramby
Motivering: Denna humoristiska, helgjutna och hängivna kärleksförklaring till restaurangkulturens klassiska fullträffar är en inspirationskälla, som ingen kan öppna utan att börja laga.
2. Barn och mat
Författare: Clara Lidström och Annakarin Nyberg
Titel: Barnens stora kokbok : steg för steg
Förlag: Rabén & Sjögren
Foto: Clara Lidström och Emil Nyström
Form: Katy Kimbell och Li Söderberg
Illustrationer: Katy Kimbell och Li Söderberg
Motivering: Kul och peppande ingång för barn som vill börja laga mat själva. Underbara illustrationer tar barnen steg för steg till den färdiga rätten medan vuxna får hålla sig i bakgrunden.
3. Choklad
Författare: Gustaf Mabrouk
Titel: Chokladmakarens handbok
Förlag: Bokförlaget Arena
Foto: Bengt O. Pettersson
Form: Hans Samuelson
Motivering: Chokladhantverket är i fokus i denna inspirerande bok för den som vill fördjupa sig och finna nyttiga fakta. Kärleken till chokladen når nya höjder.
4. Desserter
Författare: Olle T. Cellton
Titel: Efterrätter : den enda boken du behöver om sötsaker
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Lennart Weibull
Form: Lotta och Fabian Kühlhorn
Illustrationer: Lotta och Fabian Kühlhorn
Motivering: En intelligent och charmerande dessertbok! Olle T. Cellton lyckas genom sina enkla och geniala recept med något så ovanligt som att sätta oss som läsare och utövare i centrum. Undertiteln är helt relevant – detta ÄR den enda bok du behöver om sötsaker!
5. Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer
Redaktörer: Yrsa Lindqvist och Susanne Österlund-Pötzsch
Titel: Jordnära : etnologiska reflektioner över ny nordisk mat
Förlag: Svenska Litteratursällskapet i Finland
Motivering: ”Det bonden inte känner igen det äter han inte. Om stadsborna visste vad de äter skulle de genast bli bönder.” Berättelser, bilder, platsanknytning, kulturarv och matfestivaler har stor betydelse i den nordiska mat- och restaurangkulturen. Jordnära är en intressant dokumentation av en pågående trend med en öppen framtid.
6. Dryckeslitteratur
Författare: Johan Franco Cereceda
Titel: Vino! : älskade spanska viner
Förlag: Carlsson Bokförlag
Motivering: Med ”Vino!” skildrar Johan Franco Cereceda hela den mångfacetterade spanska vinkulturen i reportagets form, med enbart egna erfarenheter. Kort sagt: en av de mest kvalificerade böcker som skrivits om spanska viner.
7. Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker
Författare: Richard Man
Titel: Alkoholfritt till maten
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Simon Bajada
Form: Karl Stefan Andersson
Motivering: Det ska till en riktig bartender för att få fram en så genomarbetad grundbok om fullvuxna måltidsdrycker utan alkohol. Dessutom lär man sig massor om det komplexa spelet mellan smaker, texturer och aromer.
8. Dryckeslitteratur – bästa översättning
Författare: Rasmus Brøchner Hansen och Mads Heitmann
Översättare: Svante Skoglund
Titel: Rom : upptäck de gyllene dropparna
Förlag: Bokförlaget Polaris
Foto: Lycke Rump, Rasmus Brøchner Hansen och Mads Heitmann
Motivering: En välgörande torr och saklig kartläggning av den söta dryckens historia, utbredning, estetik och kvalitet. Med stor sakkunskap och strävsam noggrannhet går Hansen & Heitmann igenom allt en romälskare skulle vilja veta.
9. Essäer kring måltiden
Författare: Pelle Berglund
Titel: Brännvinskungen : berättelsen om LO Smith
Förlag: Förlaget Näringslivshistoria
Form: Patrik Sundström
Motivering: Historien om brännvinskungen LO Smiths liv och leverne är så osannolik att ingen vettig människa kan tro på den. Men bevisen finns i arkiven, och Pelle Berglunds skildring är såväl vederhäftig som fylld av berättarglädje.
10. Etniska kokböcker
Författare: Nidal Kersh
Titel: Shakshuka : Jerusalems kök. Mat utan gränser = Shakshuka = Shakshūka Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Lennart Weibull
Form: Sara R. Acedo
Motivering: Nidal Kersh tar oss med på en högst personlig matresa till hans barndoms Jerusalem. Bilderna gör att vi nästan känner doften från matmarknaden och hans favoritfrukost shakshuka.
11. Etniska kokböcker – bästa översättning
Författare: Kim Thúy
Översättare: Marianne Tufvesson
Titel: Smaker från Vietnam – en familjehemlighet Förlag: Sekwa Förlag
Foto: Sarah Scott m. fl.
Form: Arne Öström
Motivering: Med oemotståndlig charm, skönlitterär snits och en kör av mostrar framträder författaren Kim Thúy som den kompetenta kock och estradör hon också är. Men det är ändå smakerna som står i centrum i de både lättlagade och raffinerade recepten.
12. Grundkokböcker
Redaktörer: [Redaktionen]
Titel: Rutiga kokboken : grundkokbok med över 1500 recept för stora och små hushåll
Förlag: Norstedts
Illustrationer: Kristin Lidström
Motivering: En grundkokbok i tiden. Alla recept är provlagade och faktadelen granskad. En oumbärlig bok för små och stora hushåll. Rutiga kokboken är en bra inspiration och hjälp i köket. Vi känner alla igen den.
13. Historisk måltidslitteratur
Författare: Håkan Jönsson och Richard Tellström
Titel: Från krog till krog : svenskt uteätande under 700 år
Förlag: Natur & Kultur
Form: Beatrice Boman och Conny Lindström
Motivering: Nu är den här, det standardverk om uteätandets historia, som vi väntat på! Det är en sann ynnest att ledsagas av paret Jönsson och Tellström genom sju seklers myller av tavernor, brännvin, menyer och förordningar… Ambitiöst, roande och ytterst matnyttigt!
14. Hälsa
Redaktör: Jenny Jewert m.fl.
Titel: Varning för mat : om hur något livsviktigt har blivit livsfarligt
Förlag: Mondial
Motivering: Våra matvanor kopplas allt mer till den bild vi vill ge av oss själva, och då gäller det att kunna skilja på fakta och fiktion. I ”Varning för mat” bidrar en mängd kloka skribenter till att hålla isär begreppen.
15. Kokböcker med restauranganknytning
Författare: Mathias Dahlgren
Titel: Rutabaga : med fokus på grönsaker
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Lennart Weibull
Illustrationer: Katy Kimbell
Motivering: En mycket generös kokbok som gör att vi alla kan laga lakto-ovo- vegetariska rätter som mästerkocken Mathias Dahlgren. Extra plus för fantasifulla och nytänkande dryckestips.
16. Köksträdgårdslitteratur
Författare: Anna Rökaeus och Olof Söderén
Titel: Spenat i stan : odling och självhushåll för lägenhetsbor
Förlag: Norstedts
Foto: Anna Rökaeus och Olof Söderén
Form: Kristin Lidström
Illustrationer: Kristin Lidström
Motivering: Gerillaodling, balkong eller fönster. Den här boken bevisar att alla, oavsett boende, har en chans att odla och kanske till och med kan bli självförsörjande på chili!
17. Livsstilslitteratur
Författare: Erik Brännström
Titel: Street Taste
Förlag: Bokförlaget Arena Foto: Åsa Dahlgren
Form: Jörgen Nordqvist
Illustrationer: Jerker Eriksson
Motivering: En passionerad kock som tagit ett starkt grepp över streetfood- världen. Han lär ut hur man startar en foodtruck med inspiration från olika gatumiljöer. Streetfood är kärleken till enkel, kreativ och god snabbmat. Denna kokbok är full av matglädje, som testats och experimenterats fram.
18. Mat & miljö
Författare: Johan Rockström, Victoria Bignet och Malin Landqvist
Förord: Gunhild Stordalen
Titel: Eat Good : recept som förändrar världen
Förlag: Max Ström
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Form: Anna Lindelöw
Motivering: Att laga och äta hållbart – och därmed förändra världen – är inte så svårt. Det räcker med en titt i ”Eat Good”, en stunds eftertanke och några enkla men avgörande val i varuvarvet.
19. Matbröd
Författare: Lina Wallentinson
Titel: Baka med bönor
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Lennart Weibull
Form: Li Söderberg
Motivering: I Lina Wallentinsons trevliga bok får vi lära oss hur vi kan göra allt från matbröd till småkakor både saftigare och nyttigare med hjälp av lite bönor i degen. Det hela började med en grönsaksvägrande son som – utan att veta om det – fick i sig massor med nyttiga bönor, som hans mamma Lina i hemlighet blandat i degen. Nu har det blivit en bok. Det är vi mycket glada över – och en eloge till sonen!
20. Måltidsutensilier
Författare: Petter Eklund och Erika Lagerbielke
Titel: Erika Lagerbielke : Form för alla sinnen
Förlag: Carlsson Bokförlag
Form: Johannes Molin
Översättare: William Jewson
Motivering: Här får vi möta en av våra största och internationellt mest uppskattade formgivare. Den täta texten och de stramt hållna bilderna skapar en av årets mest njutbara böcker.
21. Nordisk måltidslitteratur Författare: Magnus Nilsson
Titel: Nordisk kokbok
Förlag: Max Ström
Foto: Magnus Nilsson och Erik Olsson
Form: Henrik Nygren
Illustrationer: Samantha Dion Baker
Översättare: Veronica Sandström
Motivering: En isigt blå referensbibel, vars tillkomst i sin allomfattande målmedvetenhet hör till den moderna måltidslitteraturens allra mest osannolika projekt. Magnus Nilsson kan med sin nordiska resa liknas vid en kökets Linné.
22. Regional måltidslitteratur
Författare: Erik Wennberg och Anna Granlund
Titel: Hungrig på Västerbotten
Förlag: North Chapter AB
Foto: Matthew Phillips
Motivering: En guidad tur runt om i länet där smakerna är stora och gårdarna genuina. Att få möta så många passionerade mathantverkare inspirerar till vällagad, god och nyttig mat. Besök gårdar, handla närproducerat och upptäck smaker som finns i er närhet.
23. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger
Redaktörer: Ulrika Torell, Jenny Lee och Roger Qvarsell
Titel: Köket : rum för drömmar, ideal och vardagsliv under det långa 1900-talet Förlag: Nordiska Museets Förlag
Form: Susanne Viborg
Motivering: I denna lärda och rikt illustrerade bok får köket stå som spegel för de samhällsomvandlingar vi upplevt under 1900-talet i både stort och smått. Egna kapitel ägnas ämnen som spisen, skafferiet, disken och självklart kökets egen pièce de résistance – köksbordet!
24. Social kompetens
Författare: Göran Everdahl
Titel: Boken om lagom
Förlag: Norstedts
Form: Lotta Kühlhorn
Motivering: I den underbara och alldeles lagom tjocka ”Boken om Lagom” kan vi läsa om svenska företeelser som lagom mat, lagom mode och till och med lagom lycka. Författaren tycker att det ska vara lagom med lagom. Vi tycker att lagom är bäst!
25. Speciallitteratur – metod
Författare: Emelie Holm
Titel: Vegomejerier : gör din egen mjölk, smör & ost av nötter, frön & gryn Förlag: Norstedts
Foto: Jason Michael Lang
Form: Sanna Sporrong
Motivering: En utmärkt guide till nya sorters smör, mjölk och ost som dessutom ser lockande gott ut. Här finns också recept på veganska desserter, röror, kakor och smoothies.
26. Speciallitteratur – råvara
Författare: Mats Ekdahl
Titel: Ägget
Förlag: Carlsson Bokförlag
Motivering: Årets måltidslitteraturs eget Fabergéägg! Här får vi läsa om allt ifrån kinesiska äggkläckningsmaskiner till James Bonds förkärlek för äggröra och Salvador Dalis besatthet av detta starkt symbolmättade och ädlaste av livsmedel. En sann fröjd!
27. Söta bakverk
Författare: Lamyai Vozzi och Aidah Samphami
Titel: Rått & sött : veganska godsaker för alla sinnen
Förlag: Kakao Förlag
Foto: David Back
Form: Caroline Bjurman Holgersson
Motivering: Här skapas lyx i rawfood-världen. Kokboken är ett resultat av en kombination av färg, textur, smak och form, som har varit en vegansk utmaning. Allt är veganskt och dessutom raw. Nu kan veganerna imponera på fikastunden.
28. Undervisningslitteratur
Författare: Erica Landin-Löfving
Titel: Brödrevolutionen : varför forntidens bröd är framtidens bröd
Förlag: Pagina Förlags AB
Foto: Henrik Kindgren
Form: Anna Ågren
Motivering: En rejäl genomgång och introduktion till gamla sorters bakmetoder och mjölsorter som tydligt visar, att det inte är brödet i sig som vi bör undvika. Det går att baka nyttigt bröd och den här boken får oss att vilja baka genast.
29. Vardagsmåltider
Författare: Tareq Taylor
Titel: Mat på en plåt : smarta middagar och andra enkla ugnsrätter
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Peter Carlsson
Form: Mikael Engblom
Motivering: Med enkel form och lättillgänglighet i både bilder och recept förmedlar Tareq Taylor matglädje och inspiration med ett koncept, som aldrig tycks gå ur tiden.
30. Vegetarisk måltidslitteratur
Författare: Karoline Jönsson
Titel: Den goda gröna julen
Förlag: Norstedts
Foto: Karoline Jönsson
Form: Lukas Möllersten
Motivering: Den gröna julen flyttar in i köket. Alla recept till den klassiska buffén och de nya julrätterna har enbart växtbaserade ingredienser. Grisen, hönan och kon önskas en verkligt god jul.
31. Bästa form
Formgivare: Pär Wickholm
Titel: All you need is love bröd and love : bröd, berättelser och recept från Fabrique
Författare: David och Lotta Zetterström
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Bengan Widell
Motivering: Inte så värst lättläst och luftigt – snarare en härligt rörig scrapbook- känsla som ger oss en inblick i Fabriques värld. En lekfull form som är här och nu – med mycket humor och tejp. Stort plus till vackert handskrivna texter och mjukband.
32: Bästa foto:
Fotograf: Linda Lomelino
Titel: Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga : bakning, känslor och naturen
Författare: My Feldt
Förlag: Bonnier Fakta
Motivering: En vacker bok där Linda Lomelinos finstämda foton knyter ihop natur, människor, text och mat på ett naturligt sätt. Det är sällan man ser miljöbilder och matbilder så väl samstämda och levande.
33. Bäst alla kategorier
Författare: Magnus Nilsson
Titel: Nordisk kokbok
Förlag: Max Ström
Foto: Magnus Nilsson och Erik Olsson Form: Henrik Nygren
Illustrationer: Samantha Dion Baker
Översättare: Veronica Sandström
Motivering: En isigt blå referensbibel, vars tillkomst i sin allomfattande målmedvetenhet hör till den moderna måltidslitteraturens allra mest osannolika projekt. Magnus Nilsson kan med sin nordiska resa liknas vid en kökets Linné.