Recept på klassiska köttbullar med gräddsås
Vad bjuder du på när du har utländska gäster? Jag brukar slå till på klassikern köttbullar med mos, inlagd gurka och lingonsylt. Det brukar funka i de flesta fall. Även till mammor och pappor och grannar. Jag gör alltid mina köttbullar med senap i. Här är mitt bästa recept!
Det fiffiga med den här köttbullesmeten är dels att du steker löken innan så bullarna inte spricker vid stekning, dels att ströbröd och mjölk blandas direkt i färsen. När ströbrödet får svälla i köttfärsen får du en smet dom inte kladdar och du behöver inte hålla på med vatten eller olja på händerna och på skärbrädor.
Klassiska köttbullar med gräddsås
Ingredienser
- 1 msk smör
- 1 gul lök
- 800 gram nötfärs
- 1 ägg
- 2 msk senap svensk
- 1/2 msk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 2 msk brun farin
- 2 msk ströbröd
- 0,5 dl mjölk
- 3 msk smör till stekning
- 2 dl vatten till sky
- 1,5 dl vispgrädde
- 2 msk ljus soja
- 2 msk maizena redning för ljusa såser
Instruktioner
- Finhacka löken och fräs den lätt i smör så att vattnet avdunstar. Låt löken svalna.
- Blanda köttfärs, lök, ägg, senap, salt, peppar, brun farin, ströbröd och mjölk väl i en stor bunke.
- Rulla köttbullar och lägg dem på en skärbräda.
- Bryn smör i en stekpanna. Provstek en köttbulle och smaka av.
- Bryn ca 20 köttbullar åt gången på hög värme i smör i stekpannan. Låt dem eftersteka på medeltemperatur i en gryta. Vispa ur stekpannan med vatten då och då och häll skyn över köttbullarna i grytan.
- När alla köttbullar är klara och har fått eftersteka i skyn en stund: häll på grädde och soja och låt koka ca 5 min.
- Red såsen med maizena och smaka av.