Recept på svamppanerad torsk med kantarellsås
Jag har alltid älskat fisk och svamp i kombination. Just nu är det kantareller som gäller. Därför gjorde jag denna snabba middag till min familj i går. Svamppanerad fisk serveras med ugnsrostad potatis, syrlig sallad och krämig kantarellsås. Klart på 40 minuter!
Det var min underbara vän Eta Kroon som lärde mig ett av de enklaste knepen för att få fisken att bli perfekt och få massa god smak. Det ska vara rikligt med brynt smör i stekpannan och torsk-, kolja-, eller gösfiléer paneras i ett pulver av torkad svamp.
Karljohan bäst att torka
Jag tycker att karljohan är den svamp som passar bäst att torka. Den är också enklast att finna torkad i butiker. Om du kör den torkade svampen i mixer så får du ett ganska fint pulver som passar perfekt att panera vit fisk i. Du behöver inget ägg utan doppa bara filéerna i svamppulvret på en assiett precis innan du lägger filéerna i stekpannan.
Svamppanerad torsk med kantarellsås och rostad potatis.
Ingredienser
- 900 gram potatis smått och gott t ex
- 3 msk olja
- 2 tsk salt
- 400 gram torskfilé eller gös eller kolja
- 1 dl torkad, mixad karljohan
- 1 tsk salt
- 2 msk smör
Kantarellsås
- 300 gram kantareller rensade och delade
- 1 bananschalottenlök
- 1 msk smör
- 1 tsk salt
- 1 dl vispgrädde
- 1,5 dl mjölk
- 1.5 msk Maizena, redning för ljusa såser
- 1/2 tsk svartpeppar
Tillbehör
- plocksallad
- tomater
- citron
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Klyfta eller halvera potatisen och blanda med olja och salt i en ugnssäker form. Rosta i ugnen cirka 30 minuter.
- Gör kantarellsåsen när potatisen är i ugnen. Hacka lök och bryn i smör i en kastrull.
- Låt kantarellerna fräsa med en stund. Salta, rör om och häll sedan på grädde och mjölk. Låt koka i fem minuter.
- Red med Maizena och smaka av med svartpeppar och ev mer salt.
- Blanda plocksallad och klyftade tomater. Salta lite och pressa över citron.
- Blanda svamppulver och salt på en assiett. Vänd torskfiléerna i blandningen just innan stekning.
- Stek filéerna på hög temperatur i brynt smör i två minuter per sida. OBS! Gör detta när allt annat är klart.
- Servera torsken med potatis, kantarellsås och sallad så snart den är stekt. Lägg gärna en extra citronklyfta på varje tallrik.