Lätt att musta med Ingrid Maries mobila musteri
Detta är en av många anledningar till att jag tycker om sociala medier: Jag postar en bild på äpplen som vi inte vet vad vi ska göra av på Instagram. Genast får jag olika förslag på musterier. Saken är biff. Vi åker tillbaka till stugan och plockar hela rasket.
Bland annat tipsades jag om att Ingrid Maries (och hon heter faktiskt det på riktigt!) mobila musteri skulle stå utanför restaurang Lux Dag för Dag på Lilla Essingen. På musteriets hemsida bokar man in en tid. Du ska helst ha med mellan 50-80 kilo äpplen. Vi fick knycka en hel del av vår granne Georg för att få ihop fem papperskassar. Men det tog oss knappt en timme att plocka allt på två personer.
Supersmidigt om man går ihop några stycken
Ingrid Marie From som driver mobila musteriet vill göra det enkelt för folk att ta tillvara på sina äpplen. Hon åker runt till ställen där grannar eller kompisar dragit ihop ett gäng som alla vill musta sin frukt. Resterna som blir får du tillbaka att använda i komposten.
Du lämnar och väger in dina äpplen. Sedan ringer eller sms:ar de när din must är färdig. Det tar ungefär två timmar. Du hämtar den behändigt förpackad på bag in box, pastöriserad och allt, så att den håller i ett år.
Lyxigt med egen must ju!
Jag vet inte vad jag hade tänkt att det skulle bli för must av våra vackra men mjöliga äpplen men resultatet är toppen! Ganska sötsyrlig must med.. brun färg. Hur som helst är den ju gjord av VÅRA äpplen (och Georgs). Och jag känner mig så stolt! Tänk ändå.. vår must! Det slår faktiskt den egna krusbärsmarmeladen.
Av fem kassar äpplen blev det fem boxar must på tre liter vardera och vi betalade 75 kronor styck. Det känns väl värt det. Så lyxigt att kunna bjuda gäster (och Georg) på vår alldeles egna must.
Tips på drinkar du kan göra på äppelmust:
Här är en varm och lite höstig drink!