GI-frukost – mina 5 bästa tips på brödlös frukost
Det är många som försöker dra ner på kolhydraterna i sin kosthållning. Men att inte få äta bröd till frukost ställer ofta till det. Här är mina bästa tips som jag själv använder när jag vill äta mindre kolhydrater och vill ha något av en GI-frukost.
Ja du läste rätt. Jag tänker på GI. Efter en låååååång sommar fylld av ostkrokar, potatissallad, iste och spritzers känner jag nu ett akut behov av att komma i mina höstkläder. I mitt fall vet jag att den snabbaste vägen att gå är att dra ner på kolhydrater och portionsstorlek.
Smoothie räcker inte som frukost
Tyvärr är jag inget stort fan av smoothies eller chiapudding. Jag vill ha något som mättar och smakar salt på morgonkvisten.
För den brödlösa frukostätaren är ägg ofta räddningen. Länge bestod min frukost av stekt ägg, eller scrambled, bräckt skinka och cocktailtomater. Det är snabbt och enkelt men går tyvärr nästan snabbare att äta upp än att laga det. Försök därför dra ut på din frukost med ett korsord eller så. Jag drygar ut min med många sorters dryck. Kaffe, te och vatten.
Till slut kan man tröttna även på detta och äter du frukost på jobbet kan det vara svårt att få till ett nystekt ägg. Då kanske en sallad passar bättre? Jag trodde väl aldrig att jag skulle äta sallad till frukost men här sitter jag nu med en fräsch halloumi- och melonsallad. Den passar perfekt både till kaffe och te så jag tar båda.
Här är mina 5 tips för brödfri GI-frukost
Äggmuffins med skinka, basilika och ost
En supersmart grej som något geni kom på är dessa äggmuffins som du fyller med vad du vill. Jag gillar färsk basilika, små tomater och ost. Men du kan i princip sätta i vad du vill. Knaperstekt bacon är en höjdare! Till stora formar som dessa, 6 st, går det åt ungefär 8 uppvispade ägg med 1/2 tsk salt. Du kan skippa vatten helt. Om du vill vara säker på att de inte fastnar i din släpp-lätt-behandlade muffinsform så rekommenderar jag att du bottnar dem med formar i papper eller aluminium. De blir också ännu enklare att ta med sig om du gör dem i formar.
Sallad med fetaost och vattenmelon
I sommartider är det förstås enklare att gnaga i sig en sallad än när det är regn och rusk utanför fönstret. Men så länge du kan ha sol i sinne är detta en frukost för vinnare! Vattenmelon i stora bitar blandas med gurka, en halv fetaost i bitar och blandsallad. Har du mynta och/eller färsk basilika hemma så blir salladen ännu godare. Drizzla över lite olivolja och ta några tag med pepparkvarnen samt en nypa salt så har du en frukost som fungerar lika bra hemma som i matlådan.
Omelett
En omelett på två ägg blir en otroligt mättande frukost. Det ger en helt annorlunda känsla i magen än två kokta ägg. Till omeletten kan du servera stekt svamp eller bräckt skinka. Jag brukar ha en svampstuvning redo i kylen att värma i mikron. En sallad på sidan av eller bara goda tomater lyfter frukosten. När jag gjorde omelett till frukost på jobbet hade jag färdigriven parmesan och färsk basilika i mitten. Några Romantica-tomater till och du har en gudomlig frulle! Snabbt och enkelt.
Frittata
Frittata. Om du inte har gott om tid på morgonen kan en förberedd frittata vara räddningen. Den kan du också dela upp i portionsbitar och värma i mikro eller äta den kall. Det är otippat gott. Du kan så klart ha vad du vill (tänk GI) i din frittata. Jag gillar när det är mycket fetaost i. Stekt svamp, broccoli, squash och paprika blir också perfekt. Stek grönsaker och svamp ordentligt innan du tillsätter äggsmeten så att de släppt ifrån sig all vätska. Till en stor stekpanna (som tål att stå i ugnen) behöver du 12 ägg vispade med 1 dl vatten. Det räcker till minst 8 portioner.
Melonsallad med halloumi
Favorit just nu: sallad med stekt halloumi. Jag tar blandsallad, hackad gurka och melon och pressar över en halv lime. Japps, det är limen som är grejen så snåla inte! Toppa med nystekt halloumi. Kör den på högsta värme utan fett i stekpanna så blir den bäst. Till detta en stor mugg kaffe med mjölk och en kopp grönt te. Om du äter frukost på jobbet kan du ta salladen i låda och ha osten i en liten påse. Värm halloumin i mikro innan du äter så blir det tusenfalt mycket godare!
Äntligen ett gott grönt te!
Jag har äntligen funnit ett grönt te som jag gillar. Det är Twinings green tea & lemon. En påse räcker till två muggar för det blir beskt om du låter det dra mer än två minuter. Jag har gått på de eventuella myterna om att grönt te är bra för matsmältning, intelligens, långt liv… nääää men ni vet. Japanerna är ju så gamla och friska och de häller ju i sig grönt te till det mesta så någon fin effekt borde det väl ha? Tyvärr tycker jag bara att det passar till sushi och sashimi och att det oftast doftar starkt av hö. Men inte det här! Det är helt ok. Jag sträcker mig till att säga gott. För att vara grönt te alltså.