Recept på Syltkakor – godaste småkakorna
På lekis bakade jag första gången 1-2-3-kakor. Tänk att JAG har gjort de här kakorna. Jag är ju bara sex år! Minns jag att jag tänkte. Nu är är proportionerna i mitt recept på syltkakor en aning annorlunda men fortfarande består degen av bara tre ingredienser.
Gå till receptMin plan var att ha krusbärsmarmelad på mina syltkakor då den är härligt syrlig. Men den hann vi äta upp så nu är det hallonsylt på kakorna istället. Hallon är ändå min favorit så det gör ingenting.
1-2-3 deg tror jag gjordes med 1 dl socker, 200 gram smör och 3 dl mjöl. Nu är det ofta mer än 4 dl mjöl i mördegsrecepten och det blir riktigt bra kakor. Syltkakorna ska inte vara för små tycker jag utan minst två tuggor i alla fall. Därför kan de behöva bakas aningens längre än 10 minuter beroende på hur bra ugn du har.
Jag kör ju på i min lilla Kockums-ugn från 50-talet och gräddar dem i mitten. Då får de ingen fin färg men blir precis lagom genomgräddade på 15 minuter. Jag kör på en halv sats och det blir 15 ganska stora kakor (om jag inte äter upp för mycket av degen alltså).
Jag väljer syltkakor på kondis!
Många jag känner, som till exempel mannen jag bor med, älskar bakelser. Ju mera fluffiga krämer desto bättre. Napoleonbakelser är en vinnare tycker han. För mig har alltid chokladbollar och småkakor smällt högre.
Jag älskar också en riktigt fin Budapeststubbe, men ligger där en Milanostång intill så kan jag bara inte gå förbi den. Eller en finsk pinne. Ju torrare bakverk desto bättre tycker jag ofta. Och helst ska de inte vara för söta heller. Med ett undantag och det är wienerbröd.
Det godaste wienerbröd jag någonsin ätit var på Fågelsången i Uppsala. Det hade både pekannötter OCH vaniljkräm. Så fruktansvärt gott! Nu kan jag tyvärr aldrig mer äta ett wienerbröd, för det kommer inte att kunna leva upp till just detta fantastiska wienerbröd. Då så! Tillbaka till de torra småkakorna.
Småkakor enkla att lyckas med
Det finns så många plus med småkakor, men ett är att de faktiskt är superenkla att baka och lyckas med hemma. Det är mer än jag kan säga om wienerbröd. Med mitt enkla recept på syltkakor så blir det möra fina kakor. Bara se till att knåda degen ordentligt och låta den vila i kylen i minst 30 minuter innan du rullar kakor av den så ska allt bli bra.
Någon gång hade jag för bråttom och tullade lite på kyltiden. Kakorna flöt ut och bubblade på plåten. De såg ut att vara gjorda av vacker spets. De blev knäckiga och inte ett dugg möra, men självklart åt jag upp dem allihop. Inget skall förfaras! Men jag gör inte om det för det är ju den torra, möra småkakan jag vill åt.
Jag älskar hallonsylt och väljer det denna gång, men här är ett enkelt recept på röd krusbärsmarmelad med vanilj som också passar perfekt på syltkakor.
Syltkakor
Ingredienser
- 200 gram smör
- 4,5 dl mjöl
- 1 dl socker
- 1 dl sylt gärna hallonsylt
Instruktioner
- Arbeta ihop smör skuret i kuber, mjöl och socker till en jämn deg. Låt vila under plast i kylen i minst 30 min.
- Sätt ugnen på 175°.
- Ta fram degen och rulla bollar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
- Gör en grop i varje kaka med ett finger.
- Fyll gropen med sylt.
- Grädda i mitten av ugnen 13-15 minuter.
- Låt svalna på köksbänken ca 30 minuter innan du förpackar kakorna och provsmakar.
Inte bakat dessa ännu, men om de ska svalna och vara i kylen i 30 min vardera, så blir det ungefär 70-80 minuter.
Hej!
Så kan man förstås räkna. Jag tycker inte att man behöver ta med tiden de ska svalna som ett moment i själva tillagningen. De kan ju svalna hur länge som helst och du kan gå i väg och lämna kakorna.