Omaka restaurang öppnar på bryggeriet
Jag var tidigare på bryggeriet Omaka på Östermalm och provade Hedda Spendrups spännande ölsorter. Nu öppnar Omaka restaurang och jag fick vara med på genrepet!
När jag testade ölen på Omaka Bryggeri i januari trodde vi alla att restaurangen skulle öppna på Uggleviksgatan 2 i The A House redan i april. Sedan hände corona och nu är det äntligen dags att få testa maten på Omaka restaurang.
Tydligen är genreps-kvällen vikt för kompisar, familj och en hel del bloggare och instagrammare. Vi får beställa vad vi vill från menyn och personalen hjälper till med vilken öl som passar bäst till. Det som vid mitt senaste besök var ett betonghål har de nu lyckats göra till en mysig restaurang med inbjudande atmosfär.
Snacks och mellanrätter på Omakas meny
Menyn består av snacks och mellanrätter. Vi väljer smörstekt tryffeltoast med silverlök och pecorino plus löjrom med syrad grädde, örter och fänkålschips bland snacksen. löjrom går knappast att misslyckas med och chipsen gjorda på rester av ölproduktionen är superba! Tryffeltoasten smakar mycket lite tryffel.
Två vinnande rätter på menyn
Råbiff på oxinnanlår med picklad ingefära, krämig äggula, jalapeño och krasse är kvällens favorit intill Kycklingleverpastej med Omakas surdegsbröd, picklade jordgubbar och fänkål. Båda dessa rätter i sig en orsak att besöka Omakas restaurang igen.
Västerbottentarte med vasslekokt potatis, rödlök, ramslökskapris, brynt smör och rökt yoghurt låter ju helt magiskt gott på papper, men är i själva verket en ganska mild och inte så smakrik rätt som jag hoppats på. Här skulle de kunna skruva på lite mer smak av västerbotten som ju är så otroligt god till … ja allt, men öl passar ju extra bra just här.
Sluta gömma maten!
Kolgrillad pluma iberico med melon, krispig potatis och harissa-aioli är en något skum kreation som inte blir mindre märklig genom att den serveras med en tunn skiva vattenmelon överst. Melonen ser ut som rått kött och det är ju bara synd på något som skulle kunna vara en både snygg och spännande rätt. På liknande vis har man dolt råbiffen under ett gäng gröna blad. För en som älskar råbiff är det väldigt knasigt. Bara visa era fina rätter!
Nå här får vi helt enkelt komma ihåg att detta är ett genrep, och det har restauranger för en anledning. Att kunna skruva till det där sista både när det gäller rätters smak, utseende plus restaurangens logistik och servering är A och O för en krog. Jag tror att de har fått till det mesta nästa gång jag går hit.
Fruktig öl FTW på Omaka restaurang!
Men ölen då? Jo tack! Hedda Spendrup tycks vara något av en expert på fruktig öl. Sicken flax för mig som också är en älskare av just fruktig öl. Jag skrev förut om ölen som skulle påminna om drinken Bellini, med smak av persika. YUM! Nu har hon gjort en öl som smakar passionsfrukt. Min absoluta favoritsmak alltså (bredvid hallon och rabarber). Den ska också smaka peppar vilket jag inte känner alls när vi dricker den till maten.
Men senare i själva bryggeriet när vi är på rundvandring där med Hedda Spendrup själv så får vi smaka en annan batch och då fattar jag grejen med pepparn. Även om she had me at passionsfrukt.
Oavsett mina kommentarer om ölsmaker hit och dit: Det är svinkul att vara här och få prova öl. Alla som har det minsta intresse för öl borde helt enkelt ta sig hit. De löser det coronasäkert för alla och låter bara några i taget gå med ner i bryggeriet. Öl, precis som vin, kan smaka helt annorlunda när du får skaparens vision med dig på köpet så ta chansen att träffa en av de mest spännande bryggmästarna i Stockholm just nu, Hedda Spendrup.