Enkel bearnaisesås – recept på liten sats
Vi svenskar älskar bearnaisesås. Vi köper mängder av färdig bea på burk, som ju ärligt talat är väldigt långt från originalet men god ändå! Då och då kan det vara värt att ”slå” sin egen bearnaise så här har du recept på enkel bearnaisesås. Receptet är för två personer men du kan lätt dubbla receptet.
Gå till receptEn av många anledningar till att jag vanligtvis väljer köpes-bearnaise är att jag slipper se mängden fett som är i såsen. Jag är också ganska lat, det blir mindre disk och dessutom är den inte ens hälften så god som egen, riktig bearnaisesås så jag äter inte alls lika mycket.
Vill äta varm bea!
Men någon gång då och då vill jag äta en äkta, och framförallt VARM bearnaisesås. Omaket med dessa köpes på burk är ju att de alla serveras kalla. När jag värmer dem försiktigt som det står på burken tycker jag ofta att något knas händer med dem och de blir liksom inte godare.
En äkta bearnaisesås ska vara varm och innehålla stora mängder smör. Men det säger sig själv att det inte fungerar att ha dem i kyldisken då. Det skulle bara bli en hård klump. Därför är köpes-bearnaise en emulsion, typ majonnäs, gjord på äggula och olja med smak av smöressens.
Enkel bearnaisesås för två personer
När jag gör egen bearnaisesås vill jag göra en liten sats, exakt lagom till två personer. Bearnaisen går inte att spara och värma och risken finns att jag bara äter ihjäl mig om jag gör ett recept som är för fyra personer. Inget skall förfaras! Särskilt inte min absoluta favoritsås.
När du gör en bearnaisesås för två personer ser det lite fjuttigt ut när du ska koka ihop vinäger, vatten och lök till bara en matsked, men det blir suuuuupergott. Klart värt besväret – ibland.
Så räddar du bearnaissås som skär sig
Att såsen skär sig kan bero på en massa olika saker. Till exempel för kalla äggulor, för varmt i pannan etcetera, etcetera. Det viktiga i det här läget är att du vet hur du räddar din sås. Enkelt! Du har ju dina äggvitor i en mugg på bänken. Ta bara en skvimp av äggvitan och fortsätt vispa som en galning, ha inte kastrullen på plattan. Om såsen är för lös kan du försiktigt värma den på svag värme och fortsätta vispa till lagom konsistens.
Vad gör jag om jag får bearnaisesås över?
Ja med den här lilla satsen är den risken mycket liten. MEN! Får du trots allt lite sås kvar så kan du ställa den i kylen under plastfolie eller i en burk och sedan servera den som ett bea-smör. Perfekt till exempel på en Biff Rydberg, eller vilken grillad köttbit som helst egentligen.
Att ha en burk dragon i vinäger hemma är en toppengrej. Den håller väldigt länge och ger extra sting till såsen. Den finns på kryddhyllan hos Ica Alunda nära stugan så de flesta större Ica borde ha den hemma. Jag hade ingen cayennepeppar hemma men har du det så kan du tillsätta ett uns i barnaisesåsen.
Vi förvarar alltid ägg framme på en köksbänk, dels på grund av väldigt liten kyl här i stugan, dels tack vare att vi äter enorma mängder ägg här och ägg håller sig typ for ever även i rumstemperatur. Har du dina ägg i kylen så ta ut och separera dem i god tid så att gulorna inte är iskalla när du ska göra såsen. Spara vitorna till en lyxig äggröra med några hela ägg till morgondagens frukost.
Vad ska jag äta till min hemgjorda bearnaise?
Här blir det mycket enkelt. Potatis i någon form som det här receptet på smashed potatoes. Kanske lite sallad, en grillad köttbit, kyckling-steak eller något vegetariskt. Vi har lyxat till det med varsin bit ryggbiff dagen till ära, varav jag äter halva min. Det är liksom mest potatisen och såsen jag vill åt.
Alltså allt, jag menar ALLT, blir godare med bearnaisesås till. Det måste ha framgått då restaurang Sjöpärlan (till exempel) serverar bearnaise att dippa pizzakanterna i. Ja och självklart finns en mängd olika pizzor med bean som topping. Det finns chips från båda stora konkurrenterna med bearnaisessmak men jag och min vän Patrik väntar fortfarande på en riktigt bra bearnaisedipp. Men tills vidare kör jag på mitt eget recept på yoghurt-bearnaise att dippa chipsen i.
Enkel bearnaisesås – liten sats
Ingredienser
- 75 gram smör
- 0,5 schalottenlök hackad
- 0,5 dl vatten
- 1,5 msk vitvinsvinäger
- 2 äggulor rumsvarma
- 1 tsk dragon i vinäger
- 1 krm salt
- cayennepeppar eventuellt
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
- Koka upp vatten, vinäger och lök. Reducera till ca 1/3 återstår.
- Sila av i en skål med en sil.
- Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt äggulorna. Vispa kraftigt på låg värme tills det blir ett fluffigt skum och börjar tjockna.
- Ta av kastrullen från plattan och vispa i smöret, lite i sänder. Häll i en smal stråle samtidigt som du vispar ordentligt.
- Om såsen blir för tunn kan du värma den försiktigt samtidigt som du vispar för att få den lite tjockare.
- Tillsätt dragon i vinäger och salt. Smaka av.
- Har du cayennepeppar hemma kan du dofta över ett uns. Har du inte det går det bra ändå. Såsen blir underbart god!
Bäst! Så otroligt god & lättlagad bea! Köper aldrig mer färdig sås efter detta.
Så härligt! Jag älskar den också!
Bästa!
Tack!
🥰
Hur stor skillnad blir det utan schalottenlök och med torkad dragon? Hade nämligen hoppats på att slippa åka till affären 🙂
Alltså det blir ganska stor skillnad! Löken är lite a och o och samma med dragonen. Men testa vettja och berätta om såsen blev god?! Det blir den säkert ändå!
Borde gå att lägga dragon i egen vinäger och låta det ta smak.
Jag tänker testa ditt recept men med lite färsk vitlök med schalottenlök+vitpeppar korn till redningen & sila detta.
Ändrar alltid i original recept efter eget tycke & lagar mkt mat & bakar.
Hej Jonas!
Berätta gärna hur din inlagda dragon artar sig? Klart en ska ändra och fixa med recepten efter eget tycke och smak. Jag följer bakrecept till punkt och pricka pga sämst på att baka, men när det kommer till matlagning hittar jag ofta på egna tillägg. Det är så man kommer på nya recept!
Bra sås, och med lite mer hetta i blev det kanon 😉
Ja!
Jag lagade den igen i går men hade ingen vitvinsvinäger. Det fungerade lika bra med äppelcidervinäger. Ska lägga till det!
Så otroligt god sås!!
Härligt att du gillar den!
Min favorit också ju!
🥳
Hej! Om man inte har margarin, går det bra med något vanligt smör som man brer på mackor? Det står att det är lite rapsolja i men gör det någon skillnad?
Hej Jack!
Jag använder smör för bästa smak men det går helt bra med t ex Bregott. Jag har aldrig testat att göra bearnaise på margarin men jag har sett flera recept på det så det måste funka. Berätta gärna hur det blev?
Jättegod bea. Den bästa jag ätit!!
Men så kul att höra Margaretha!
Vad glad jag blir!
Tusen tack för detta recept! Sambon såg livrädd ut när jag sa att jag skulle ge mig på det (eftersom han själv misslyckats😏) men jäklar vad bra det blev! Smidigt, snabbt att tillaga utan allt krångel i många andra recept och inte för tung och fet sås! Nu blir det aldrig mer köpebea här hemma😎
Wow!
Bästa betyget jag skulle kunnat få! Stort tack!
Malin
Vågade mig på egen bearnaise för första gången för en vecka sedan och gjorde efter ditt recept. Har lagat den tre gånger sedan dess (okej måste skaffa gymkort snart🤪)! Otroligt enkel och underbart god! Tack för bästa receptet!
Men vad kul att höra!
Klart man kan äta bearnaise fyra gånger på en vecka när man väl fått in rätta knycken!
Tack för fint betyg!
Malin
Förlåt, för att jag inte betygsatt förrän nu! Världens bästa recept, har fryst några grunder och ska nu ta fram en och göra mig en god bea! 😊 Tack, Ulrika
Hej!
Och tack själv! Vilken strålande idé att göra en stor sats av grunden och frysa in! tack för tips.
Malin
Jättebra recept!
Jag hade ingen inlagd/vinäger dragon och tog därför extra mycket torkad. Funkar bra men anar att den ”riktiga” dragonen kommer höja såsen ett snäpp till.
Superduper med ett lättlagat och gott recept på god sås.
*vinkar hejdå till påsbea*
Härligt Pernilla!
Jo det blir även lite extra sting av den inlagda dragonen då den ligger i vinäger, så nästa gång kör du på den tycker jag.
Ha det toppen!
/Malin
Låter som ett toppenrecept, jättebra med den mindre mängden, ska laga det imorgon!
Har någon provat att använda vinägern från ”Dragonblad i vinäger”-burken isf vitvinsvinäger, eller kanske 50/50?
Hej!
När jag tar dragonbladen blir det ju en del vinäger också, Och jag älskar den extra syran i såsen. Men för att dragonen ska hålla sig i kylen bör man nog inte ”torrlägga” den? Hoppas att du gillar såsen!
Malin
Ja, det var mindre vätska i burken än jag trodde, så bäst att låta den va ifred..
Såsen var helt fantastisk, tack för ett toppen recept!
Underbart god sås,och så enkel.Kommer att lagas ofta.Tack för receptet.
Tack Ewa!
Det är en favorit här hemma. Även om man får dubblera ibland. 😉
Malin
Jättebra recept👍😁 2:a gången nu och perfekt!
Åh härligt att höra! det är nog dags att jag själv vispar ihop en god bea. det får nog bli nästa helg!
Malin
🙌
🙏
Absolut det godaste och helt enkelt lättaste äkta bearnaisesås att göra. Bra att jag kan välja olika portioner.
Hej Gunnel!
Vad underbart att du också älskar mitt recept! Det gör mig glad ända in i själen.
Malin
Toppenbra