Stekt banan med soja, valnötter och agavesirap
Okej, det kanske låter crazy – bananas till och med! Men soja, smör, bananer och socker blir världens godaste dessert! Och så enkel! Har du inte ätit den ännu så måste du genast testa detta recept. Jag lovar att du blir positivt överraskad!
Gå till receptI samarbete med AliasSmith
Första gången jag åt bananer med soja, smör och socker var i en uppochnedvänd kaka som fanns med i tidningen Allt om Mat, där jag jobbade då. Kakan är lätt den absolut godaste kaka jag någonsin ätit och framför allt: den godaste kaka jag bakat. Den är helt enkelt FÖR god!
Förenklade kakreceptet – Bara det göttaste är med!
I det receptet smälts smör med soja och läggs i botten på en kakform, på med en massa farinsocker, valnötter och bananhalvor. Efteråt hälls en smörig sockerkakssmet på och kakan bakas för att småningom vändas upp och ned så att allt det goda hamnar på toppen.
Ni som känner mig vet att jag gärna hittar genvägar till det mesta i köket. Detta är inget undantag. Plus att det är lättare att styra vilken mängd det blir. Jag kan göra receptet för bara två personer, och inte ha en halv kaka kvar som jag känner att jag prompt måste trycka i mig pga FÖR god.
Så i det här receptet smälter jag helt enkelt smör med soja och agavesirap och låter detta puttra ihop till en salt kolasås, ja för så blir det! OBS! Det är viktigt att du använder ljus japansk soja. Kinesisk fungerar inte alls. Efter en stund låter jag bananer och valnötter puttra med tills kolasåsen nästan är borta. Det ska finnas lite sås kvar att ringla över.
Stekt banan med soja mår bra av färska bär
Jag serverar bananerna på vaniljglass med lite färska blåbär. Men har du hallon, jordgubbar eller någon annan lite syrligare frukt så funkar det finemang till den här desserten för att bryta av det söta.
Som sagt är detta min favoritdessert och ja, de enda jag kan tänka mig inte gillar den är de stackare som har svårt för varm banan. Detta påminner i smakerna mer om en friterad banan på kinakrog (en annan favorit) än den lite över-hypade banana splitten. Detta är så oändligt mycket godare!
Jag har använt agavesirapen Beso i receptet. Beso betyder kyss på spanska och den här produkten är väldigt användbar i både bak- och matlagning. Varför inte buda över en flaska med Ryska Posten till någon du tänker på just nu?
Här kan du köpa och skicka Beso (agavesirap i presentförpackning) till någon du gillar!
Stekt banan med soja, valnötter och agavesirap
Ingredienser
- 3 bananer
- 100 gram valnötter
- 2,5 msk smör
- 0,5 dl agavesirap eller farinsocker
- 1,5 tsk japansk soja
- vaniljglass
- färska bär
Instruktioner
- Dela bananerna på längden och hacka valnötterna grovt.
- Smält smör i en stekpanna. Tillsätt agavesirap och soja och låt puttra 2 min.
- Lägg i bananer och nötter och puttra ytterligare ca 3 min tills såsen nästan är borta.
- Lägg upp glasskulor och bananer med nötter. Ringla sås över och lägg på färska bär.
Fler recept med agavesirap – Beso
Recept på alkoholfri drink – Cranberry Beso